STEKLI SE SVI ZAKONSKI USLOVI: Srpska agencija za lekove odobrila "Fajzerovu" vakcinu za decu od 12 do 15 godina

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) odobrila je primenu vakcine protiv kovida-19 proizvođača "Fajzer-Biontek" za uzrast od 12 do 15 godina starosti, saopšteno je juče iz ALIMS-a.

Agencija je razmatrala dopunu dozvole za Fajzerovu vakcinu na komisiji za humane lekove, i nakon što je potvrđeno da su se stekli svi zakonski uslovi, a pre svega, da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost, donela je zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12 do 15 godina u Srbiji.

Kako se navodi, eksperti ALIMS-a su od podnošenja zahteva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke u ovom kontekstu iz kliničkih ispitivanja koja je proizvođač sproveo u drugim državama.

Uz to su članovi komisije, stručnjaci iz oblasti farmacije i medicine, takođe proverili sve materijale pre nego što je predmet stavljen na dnevni red današnjeg vanrednog sastanka komisije.

- Nakon pozitivnog mišljenja Komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine "Komirnati" protiv kovida-19 proizvođača "Fajzer-Biontek" za uzrast 12-15 godina starosti - stoji u saopštenju, javlja Tanjug.

U narednim danima će se izmeniti i sastavni delovi dozvole – Sažetak karakteristika leka i Uputstvo za pacijenta što će biti objavljeno i na internet stranici Agencije – www.alims.gov.rs.

Kompletiranjem svih ovih postupaka, mogu započeti aktivnosti drugih nadležnih institucija, stručnih komisija i tela nadležnih za imunizaciju uopšte, ali i pedijatriju, kako bi se ispunili neophodni uslovi i definisali dodatni kriterijumi pre nego što zaista započne primena vakcine na ovom uzrastu, odnosno imunizacija dece protiv kovida-19, ukazuju iz ALIMS-a.

- ALIMS i njeni stručnjaci su ovime još jednom pokazali da velikim trudom i dobrom organizacijom mogu da blagovremeno dođu do odgovora na pojedine zahteve, u potpunosti poštujući sve regulatorne zahteve i norme. A sve to sa ciljem kako bi se zaštitilo zdravlje, pa i životi građana Srbije, uz poseban oprez kada je reč o osetljivim kategorijama stanovništva kao što su deca - zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još