IZGRADITE MIŠIĆNU MASU: Pet namirnica pomoći će vam da dobijete savršeno izvajano telo do odlaska na plažu

U potrazi za idealnom figurom, nije dovoljno samo izgubiti višak kilograma. Da bi telo izgledalo zategnuto i lepo važno je voditi računa o definiciji mišića, a bez treninga je to nemoguće postići.

A kako bi sport bio još produktivniji i kako biste što pre videli rezultat, važna je uravnotežena ishrana. Izdvojili smo pet namirnica koje će vam pomoći u izgradnji mišića.

1. Jaja

Naravno, svi sportisti znaju da jaja pomažu u izgradnji mišića. Sve zahvaljujući velikoj količini proteina (12 grama na 100 grama proizvoda). Ali ne bi trebalo da se previše oslanjate na jaja: pored hranljivih materija, sadrže veliku količinu holesterola, pa je bolje da ne konzumirate više od tri jaja nedeljno.

2. Škampi

Škampi su odličan izvor proteina. Na 100 grama proizvoda sadržaj je 19 grama, a istovremeno imaju nizak sadržaj kalorija. Proteini u njihovom sastavu se vrlo dobro apsorbuju i u tome se mogu takmičiti sa jajima.

3. Leblebija

Mnogi ljudi smatraju da je vegetarijancima i veganima jako teško da dobiju mišićnu masu, zbog njihovog načina ishrane. Ipak, jedan od proizvoda koji im u tome pomaže su leblebije, koje se mogu jesti samostalno ili u obliku humusa. 100 grama sirovih leblebija sadrži 19 grama proteina - više od mnogih vrsta mesa.

4. Riba

U proseku različite vrste riba sadrže oko 20 grama proteina na 100 grama proizvoda. Pored toga, riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje, prema brojnim studijama, takođe ubrzavaju rast mišićne mase.

5. Švapski sir

Ako niste alergični na laktozu, sir može biti odličan izvor proteina, jer sadrži veliku količinu kazeina (17 grama na 100 grama proizvoda) - proteina koji se dugo apsorbuje i, između ostalog, dugo daje osećaj sitosti.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još