Ministarka kulture i informisanja otvorila online konferenciju "Green Culture": Očuvanje kulturne baštine i obnavljanje prirode uslov su našeg opstanka

Kompanija Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja organizovala je konferenciju o globalnoj agendi održivosti životne sredine i zelenoj kreativnoj filozofiji, “Green Culture”.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na otvaranju konferencije istakla je da vrednost prirodne i kulturne baštine određuje jedan narod i kao što je negovanje kulturne baštine jedan od najvažnijih zadataka, tako je i očuvanje, briga i obnavljanje prirode uslov našeg opstanka.

“Duboko verujem da se briga o životnoj sredini I kulturnom bogatstvu koje imamo, mora preduzimati stalno I sistemski, a ne samo kada dođe do konkretnog problema. Srbija se nalazi na izuzetnom području koje može da se pohvali raznovrsnošću biljnog I životinjskog sveta. To naše prirodno bogatstvo, kao I kulturno moramo da čuvamo, negujemo i prema njemu se odnosimo sa posebnom pažnjom”, naglasila je Gojković.

Ministarka je dalje istakla da je Ministarstvo kulture i informisanja podržalo održavanje današnje konferencije, upravo u cilju podsticanja i jačanja veza i uloge kulture u zaštiti životne sredine.

“Spona kulture i životne sredine je danas višestruka. Samo jedan segment te neraskidive veze jesu umetnici kojima je priroda inspiracija, nadahnuće i tema u kreiranju različitih savremenih izraza. Istovremeno, angažovanje kulture u ispitivanju odnosa čoveka prema prirodi je od velike važnosti, jer dopre do svakog našeg građanina, od najmlađih do najstarijih. Upravo kroz umetnički izraz, decu i mlade možemo obrazovati i zainteresovati za brigu o životnoj sredini, bez koje nema budućnosti. U tome je rad brojnih umetnika kod nas dragocen. Slikari, vajari, muzičari, glumci i svi oni koji se bave takozvanim zelenim projektima, podstiču pozitivne promene u našem društvu i na razumljiv, pristupačan način menjaju našu svest”, naglasila je Gojković.

Prvi panel nosi naziv Zelena nauka, kako iskoristiti najbolje što nauka nudi, pozitivnim stavom kroz ekologiju i na ovu temu diskutovaće Dejan Krčmar, redovni profesor na Fakultetu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prof. dr Mira Pucarević, dekan Fakulteta zaštite životne sredine, Aleksandra Vukičević, urednica ekološke emisije "Čekajući vetar", Radio Beograd 2 i Vladimir Čeh, filolog.

Zelena kultura i umetnost kroz kreativnu filozofiju, da li smo u deficitu novih ideja ili nam nedostaje razumevanje istih naziv je drugog panela u kom učestvuju Vladan Ščekić, programski direktor Centra za unapređenje životne sredine, Sanja Ćopić, vizuelna umetnica, Verica Čupić, slikarka, Aleksandra Duende, modna dizajnerka i Nemanja Lađić, umetnik.

Partner konferencije "Green Culture" je AMS Osiguranje.

Kompletan snimak konferencije dostupan je na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=M78MC9uBxg0

Pogledajte još