APSTINENCIJA OSTAVLJA POSLEDICE: Šta se događa ženama ako duže vreme ne vode ljubav?

Redovan seks donosi sreću, dugovečnost i dobro zdravlje pa ga je poželjno praktikovati redovno. Ali, ponekad se život posloži tako da intima nestane s vidika i "tamo dole" dolazi do velikih promena.

Stručnjaci navode pet ključnih razloga:

1. Gubitak libida

Kod seksualnog nagona važi pravilo "koristi ga ili ga izgubi".

- Ljudi koji se suzdržavaju od seksa s vremenom počinju da se osećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju izrekom "daleko od očiju, daleko od srca" - objašnjava dr Sari Kuper, seksualna terapeutkinja.

2. Vaginalni mičići se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

- Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalni zidovi/mišići se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno - napominje dr Kuper.

3. Smanjena lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, je problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanja zidova vagine, a oba su posledica nedostatka hormona estrogena.

- Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imaće puno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vreme apstinencije. Kod žena od, na primer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se - izjavila je dr Loren Strejčer.

4. Pojačani bolovi za vreme mesečnog ciklusa

U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno ustaljenom mišljenju, seksualni odnos za vreme menstruacije može ublažiti menstrualne grčeve.

- Materica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tela. Takođe, može doći do povećanja količine endorfina što isto pomaže kod menstrualnih grčeva - objašnjava dr Robert Šnajder.

5. Manji je rizik od polnih bolesti

Možda jedina dobra stvar... Ne samo da će se smanjiti rizik i od dobijanja neke polne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

- Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta - objasnila je dr Strejčer.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje u roku 24 sata nakon polnog odnosa, a američki magazin je otkrio da je učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još