ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Srbija prva u Evropi po sindromu sagorevanja i upotrebi vitamina

Sindorm sagorevanja kod građana Srbije najizraženiji je u Evropi, na prvom smo mestu i po upotrebi vitamina i suplementata, a na drugom po procentu otkazivanja preventivnih pregleda, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 30.000 ispitanika u 15 zemalja.

Istraživanje Štada grupe u okviru koje posluje i Hemofarm, o tome kako su se Evropljani nosili sa pandemijom i u kojoj meri su im se promenili životi pokazalo je da se svaka četvrta osoba u Evropi oseća nespokojno, još više ih pati od anksioznosti, dok 15 odsto ispitanika ima problema sa spavanjem.

Zatvaranja i druga ograničenja imala su, prema istraživanju, značajan uticaj na Evropljane jer je skoro svaki treći patio od povišenog nivoa anksioznosti, a svaki četvrti ima problema sa stresom i unutrašnjim nemirom.

Poremećaj spavanja prijavilo je 15 odsto Evropljana, a ti simptomi češće su pogađali mlađe od 35 godina.

Kad je reč o uticaju pandemije na mentalno zdravlje građana u Srbiji, trećina ispitanika kaže da je ona kod njih izazvala stres koji je vodio unutrašnjem nemiru, dok je identičan obim ispitanika rekao da ne oseća uticaj pandemije na mentalno zdravlje.

Većinu Evropljana više od brige da će dobiti kovid-19 pogodio je nedostatak kontakta sa porodicom i prijateljima - 52 odsto.

- Strah od infekcije je na drugom mestu sa 42 odsto, a skoro trećina brine o finansijskim i poslovnim posledicama pandemije - navodi se u istraživanju koje kaže da se i građani Srbije slično osećaju.

Najviše građana Srbije brinulo je zbog nedostatka kontakta sa bliskim ljudima, 51 odsto, dok Francuze, Austrijance, Britance, Nemce, Švajcarce, Portugalce, Belgijance, Čehe, Holanđane i Špance taj problem muči mnogo više.

Strah od infekcije potvrdilo je 39 odsto ispitanika u Srbiji, kao i bojazan za finansije i poslovnu budućnost.

Kada je reč o prevenciji i zdravom načinu života, 70 odsto Evropljana spremno je da više ulaže u sopstveno zdravlje, pa se 45 odsto ispitanika sada hrani zdravije i raznovrsnije.

U Srbiji je 54 odsto ljudi potvrdilo da je kupovalo zdraviju i kvalitetniju hranu, a skoro trećina, uglavnom mladih, skinula je fitnes aplikacije, posvetila se sportu i zdravom načinu života.

Evropljani ne žele kolektivno da napuste mere u skorije vreme - 45 odsto ih je izjavilo da će i dalje redovno prati ruke, svaki treći držaće se propisane distance, a svaki peti će nositi masku i dalje.

Tri četvrtine Evropljana zadovoljno je svojim zdravstvenim sistemom. U poređenju sa prethodnom godinom, ovaj broj je opao za tri procenta, prenosi Tanjug.

Generalni direktor Štade Peter Goldšmit, rekao je da kompanija istraživanjem želi da pomogne svojim partnerima bilo da su to pacijenti, zdravstveni radnici, distributeri, maloprodaja ili kreatori politika - da donesu dobre odluke o zdravlju na osnovu podataka kojima mogu da veruju.

Istraživanje je sprovedeno u Austriji, Belgiji, Češkoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, Srbiji, Španiji, Švajcarskoj, Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još