Ovako je bilo na tematskoj turi “Tajne Petrovaradinske tvrđave”

Tematska vođena tura “Tajne Petrovaradinske tvrđave” u okviru projekta “Novi Sad za početnike”, održana je juče, 19. juna, s početkom u 12 časova.

U turistički obilazak krenuli smo od Vojne bolnice “Gradić”, i ovom prilikom upoznali smo se sa istorijom ”Gradića” i interesantnim životom njegovih stanovnika i Petrovaradinske tvrđave. Otkrili smo kako je nastajalo ovo veličanstveno utvrđenje koje su gradila ugledna imena vojne arhitekture austrijske carevine skoro ceo jedan vek.

Čuli smo  zanimljive priče o tome ko je sve boravio na ovom mestu, ali i ko je pokušavao da osvoji današnji simbol Novog Sada i Petrovaradina, a kako su se vojnici i njeni stanovnici branili. Okrili smo tajne koje krije Petrovaradinska tvrđava – tajne u koje su uzidani snovi, želje i životi njenih graditelja.

Čuli smo razne zanimljive priče o “Gibraltaru na Dunavu” zahvaljujući kojima smo, kroz laganu šetnju skoro u potpunosti očuvanim Podgrađem tvrđave, lako mogli da zamislimo kako je ovo mesto izgledalo tokom 18. i 19. veka.

Pozivamo sve Novosađane, goste, turiste i sve koji žele da nauče nešto više o istoriji Novog Sada, kroz projekat “Novi Sad za početnike” koji organizuje Udruženje INSTITUT ZA EVROPSKE VREDNOSTI, uz finansijsku podršku Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada i medijsku podršku Kompanije Color Media Communications da se prijave na neku od sledećih tematskih tura:

26.06. – "Novosadske kafane i poslastičarnice" - Novi Sad za početnike, vođena tura u centru grada

  • 18.00h - Okupljanje na Trgu slobode
  • Tema vođene ture: Kafane i poslastičarnice; Kafane - nekadašnji centri političkog, kulturnog, društvenog života, ali i mesta za zabavu i dokolicu; Poslastičarnice - slatka strana Novog Sada

03.07. – "Jevrejski Novi Sad" - Novi Sad za početnike, vođena tura u centru grada

  • 18.00h - Okupljanje kod ulaza u Jevrejskog groblje - Grbavica , Doža Đerđa
  • Tema vođene ture: Jevrejski Novi Sad - Procvat jevrejske zajednice u međuratnom periodu i stradanje u Drugom svetskom ratu.
  • Napomena: Nakon Jevrejskog groblja predviđen je obilazak Jevrejske ulice i Sinagoge gde ćemo čuti nešto više o jevrejskoj zajednici koja je jedna od najstarijih zajednica u Novom Sadu.

Tematske ture, sa početkom od 18.00h trajaće 60 minuta, a publiku će sa zanimljivom istorijom Novog Sada upoznati turistički vodić Biljana Milošević.

Za prijavu i sve dodatne informacije obratite nam se putem mejl adrese: ivana.rajinac.cpg@gmail.com

Pogledajte još