Rosenberg trio

Pretposlednjeg dana devetog Gitar art festivala beogradskoj publici se predstavio Rozenberg trio. Holandski virtuozi su već jednom nastupali u Srbiji, pre dve godine, a sudeći po sinoćnjoj reakciji publike u Sava centru, neće proći mnogo vremena do narednog druženja.

Braća Rozenberg zajedno sviraju već skoro tri decenije. U svom fahu su velike zvezde, a renome, očekivano, nisu doveli u pitanje ni posle ovog nastupa. Solo gitarista Stokelo, Nuče na ritam gitari i Noni za kontrabasom baziraju program na kombinaciji autorskih kompozicija, koje je uglavnom pisao Stokelo, i dela velikih umetnika koji su na njih uticali, pre svega francuskog Ciganina Džanga Renarta (njegovom numerom "Swing 42" počeo je koncert), Stefana Grapelija, Djuka Elingtona, Čika Korije... Kad su u pitanju autorske kompozicije, Stokelu je najveća inspiracija očigledno – porodica. Čuli smo pesme koje je davno napisao svojoj sestri i sinu. Nije izostala ni "Bossa Dorado", svojevremeno veliki hit s prvog albuma.

Uobičajena ozbiljnost koja karakteriše ovakve koncerte u dva navrata je prekinuta iskrenim smehom – i na bini, i u publici. Prvo se, tokom izvođenja jedne kompozicije, nekoliko puta činilo da je kraj. Publika je počinjala da aplaudira, ali tek otprilike peti put numera je zaista bila završena. Ubrzo se, spontano ili ne, nije ni toliko važno, Stokelo obratio publici na francuskom, a tek posle nekoliko sekundi shvatio je da treba da se "prešaltuje" na engleski.

Odzvanjao je aplauz u prepunom parteru Sava centra posle svake kompozicije. Dva bisa su, u takvoj situaciji, logičan sled događaja. Zvučnu sliku upotpunio je i lep vizuelni utisak – na bini su bile saksije sa cvećem. Sve to je uticalo da posetioci punog srca, s osmehom na licu, napuste Sava centar.

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još