Zamisli jedan svet

Zamislite jedan svet, naslikajte ga i, ako imate od 10 do 14 godina, malo sreće, malo mašte, originalnosti i umetničkog talenta, bićete jedan od posetilaca Letnjih olimpijskih igara u Pekingu. 

"Visa olimpijada mašte“ prvi put je organizovana 1994, a ove godine u projektu po prvi put učestvuje i Srbija. Učenici osnovnih škola  imaće zadatak da prikažu kako Olimpijske igre spajaju različite kulture i obuhvate moto igara u Kini – "Jedan svet, jedan san", najavljeno je u galeriji "Оzon".

Pobednik će s jednim roditeljem ili starateljem prisustvovati Olimpijskim igrama u Pekingu od 7. do 12. avgusta 2008, dok će pet najboljih radova biti nagrađeno pripejd "Visa" karticama. Mladi umetnik iz Srbije biće jedan od 30 dece iz 18 zemalja učesnica ovog projekta. Pored Srbije, radove će poslati deca iz Brazila, Kanade, Čilea, Kine, Kolumbije, Hrvatske, Hongkonga, Japana, Kazahstana, Kenije, Mauricijusa, Meksika, Maroka, Rusije, Južne Afrike, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Namera organizatora, kompanije "Visa International", jeste da na ovaj način obnovi tradiciju olimpijskih igara drevne Grčke, koja je spajala kulturu, umetnost i sport. Projekat "Visa olimpijada mašte" počeo je 17. januara i trajaće do 15. aprila 2008. godine. 

Potpredsednik kompanije "Visa" za jugoistočnu Evropu Žan Mark Tonti kaže da će pobednik biti mladi umetnik koji uspe da na pravi način usaglasi maštu i umetničke sposobnosti. Svaki crtež koji prispe na konkurs moraće da bude upotpunjen i kratkim obrazloženjem umetnika o njegovom pogledu na svet i Olimpijske igre.

- Težnja Olimpijskih igara jeste da decu inspirišu na velike snove i jačaju u njima razumevanje značaja mira - ističe Tonti.

Ovog puta, pored dece, biće nagrađeni i nastavnici, koji deci treba na pravi način da objasne temu, kaže predsednica žirija Vesna Petrović-Urošević iz organizacije "Prijatelji dece Srbije". 

Jedan od zadataka postavljenih mališanima biće da pronađu boje s olimpijskih krugova koje se mogu videti na zastavi Srbije, ali i da razmisle o tome koji su simboli sreće u Srbiji. To mogu, kako je objašnjeno u vodiču za nastavnike, biti događaji, brojevi, reči ili legende. 

Ni sama predsednica žirija nije mogla da nam odgovori na pitanje šta su, prema njenom mišljenju, za decu u Srbiji simboli sreće, ali je rekla da očekuje da to vidi iz likovnih radova.

- Često konkurs ima samo temu, naziv, pa smo mi pokušali da na izvestan način objasnimo takmičarima šta se od njih traži. Zato je značajna i uloga nastavnika, jer su deca već zasićena konkursima iza čijih naslova ništa ne stoji. Znam na osnovu iskustva, jer sam i psiholog, da deca vole da crtaju, ali sve zavisi od toga kako će nastavnici temu predstaviti. Stoga je ovaj materijal provokativan i ja, iako znam da će pred žirijem biti težak zadatak, jedva čekam da vidim radove.

Vesna Petrović-Urošević najavila je da će na kraju konkursa u kineskoj amabasadi u Beogradu biti ogranizovana izložba najboljih radova. Članovi žirija su Žolt Kovač, profesor crtanja i slikanja na Politehničkom fakultetu, Liu Yonghong, savetnik za kulturu Ambasade Kine, Vladimir Đorđević, predstavnik kompanije "Visa International" za Srbiju i Crnu Goru, i Ivan Jevtović, portparol projekta. 

Likovno takmičenje organizovano je u saradnji sa 14 banaka iz sistema kompanije "Visa" u Srbiji. Projekat u Srbiji podržalo je Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo prosvete, kao i Amabasada Kine i nevladina organizacija "Prijatelji dece Srbije".

Više informacija o programu, uključujući radove prethodnih pobednika, kao i vesti o predaji radova i školskim aktivnostima iz celog sveta možete naći na www.visa.com/visakids.  

Danijela Tadić

Pogledajte još