KRUZERI POTAPAJU VENECIJU: UNESKO razmatra predlog o zabrani ulaska "plovećih hotela"

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESKO saopštila je danas da će razmatra stavljanje Venecije na listu ugroženih područja ukoliko grad ne izda trajnu zabranu pristajanja kruzera u lagunu. UNESKO je upozorio da će opstanak Venecije biti još više ugrožen ako grad ne izda trajnu zabranu plovidbe kruzerima.

UNESKO najavljuje da će o tom pitanju razgovarati na plenarnoj sednici od 16. do 31. jula. U slučaju odobrenja, Agencija bi mogla da zahteva hitnu akciju italijanske vlade do sledećeg februara.

- Potrebno je hitno doneti dugoročno rešenje, rešenje kojim će biti potpuno zabranjen ulazak kruzera u lagunu i njihovo preusmeravanje u odgovarajuću luku - upozorava UNESKO.

Italijanski ministar kulture Dario Frančeskini, s druge strane, kaže da bi "stavljanje Venecije na UN listu ugroženih područje bio ozbiljan problem za našu zemlju i više nema vremena za gubljenje".

- Najnovijom uredbom napravljen je važan korak, ali moramo učiniti više i odmah sprečiti prolazak velikih brodova kroz kanal Đudeka - rekao je on.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još