"Žene žive i na selu": Anđelka Davidovac - Želja nam je da stare zanate otrgnemo od zaborava i da jednog dana ima ko da nas zameni

Druga tribina "Žene žive i na selu" u 2021. godini održana je u sredu, 23. juna u Elemiru u opštini Zrenjanin, gde su nas u sklopu kampanje “Žene žive i na selu” ugostile članice Udruženja "Tradicija" i približile nam njihov rad i aktivnosti, kao i kulturu, običaje i folklor ovog kraja.

Udruženje "Tradicija" osnovano je 2016. godine sa ciljem da sačuva tradiciju starih zanata i ručnih radova i prenese znanja na mlađe generacije. Članice ovog Udruženja posećuju razne manifestacije i njihov zaštitni znak su unikatni magneti. Bave se štrikanjem, heklanjem, tkanjem, vezom, ali i pletenjem korpica od papira i dekupažom. Od novembra 2016. godine sa radom je počela i njihova etno radionica.

Na tribini su učestvovali:

- Anđelka Davidovac, predsednica Udruženja "Tradicija"
- Dragana Isakov, članica Udruženja "Tradicija"
- Đurđevka Gladić, penzionerka
- Slavka Bojić, penzionerka
- Siniša Milićević, učitelj

Anđelka Davidovac, predsednica Udruženja “Elemir” istakla je značaj udruživanja žena pre svega radi promocije jednog kraja, ali I očuvanja starih zanata.

“Mi se trudimo da uključimo što više mladih i dece i da im približimo naš radi, prenesemo znanje i na kraju dovedemo do toga da i oni sami zavole ručni rad. Iz tog razloga smo organizovali etno radionicu, u koju deca dolaze da kroz igru i zabavu nauče da heklaju, štrikaju i slično. Brojna takmičenja koja organizujemo takođe pomažu u našoj misiji. Želja nam je da stare zanate otrgnemo od zaborava i da jednog dana ima ko da nas zameni” naglasila je Anđelka.

Kampanja "Žene žive i na selu" koja za cilj ima osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Tokom 2019. i 2020. godine održali smo ukupno 18 tribina. Razgovarali smo sa ženama u Novom Žedniku, Banatskom Velikom Selu, Gamzigradu, Lučici, Gornjoj Trepči, Begeču, Sremskoj Mitrovici, Kucuri, Novom Pazaru, Staroj Pazovi, Baču, Boki, Bačkom Jarku, Kobilju, Ravnom Selu, Aleksandrovu i Surduku.

Prethodno ove godine sa kampanjom "Žene žive i na selu" obišli smo Mladenovo u opštini Bačka Palanka.

Kampanju "Žene žive i na selu" organizuju, Udruženje građana HBO Color Media Events i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Color Media Communications, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, AMS OsiguranjaPOŠTE Srbije.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.