Pank opera Dom za vešanje u maju u Beogradu

DRVENGRAD, 17. januara 2008. (Beta) - Pank opera "Dom za vešanje", koja je prošlog leta imala svetsku premijeru u Parizu, premijerno će pred beogradskom publikom biti izvedena u maju, najavio je večeras u Drvengradu na Mećavniku reditelj Emir Kusturica.

Opera će biti izvođena u  Centru "Sava", u periodu od 15. do 30. maja, rekao je Kusturica na konferenciji za novinare, održanoj u okviru Kustendorf filmskog festivala, nakon projekcije video- zapisa premijernog svetskog izvođenja opere u pariskoj operi Bastilja.

Opera će u Beogradu imati ukupno 12 izvođenja, neposredno nakon gostovanja u Atini, rekli su autori i najavili da su u toku pregovori o izvođenju tog muzičko-scenskog dela u još nekim svetskim gradovima.

Cena karata za beogradsko izvođenje opere "Dom za vešanje", čija je produkcija, prema rečima producenta Ganeta Pecikoze, izuzetno skupa i procenjuje se na oko dva miliona evra, biće između 2.500 i 3.500 dinara.

Za beogradsku premijeru, u Francuskoj će biti izrađena nova scenografija, istovetna kao ona koja je korišćena za premijerno izvođenje u Parizu, ali manjih dimenzija.

"Scenografija za ovu operu je veoma glomazna. U celom svetu ima svega pet, šest operskih sala u kojima ovakav spektakl može da se izvodi, tako da ćemo morati da izradimo novi dekor manjih dimenzija, u skladu s gabaritima scene Sava centra", rekao je Pecikoza.

Pank opera "Dom za vešanje" premijerno je izvedena prošlog leta pred prepunom salom pariske Bastilje (Opera Bastille) i naišla je na odličan prijem kod publike i medija.

Nastala je u francusko-španskoj koprodukciji, a u njoj nastupaju "No Smoking Orćestra" i "The Garbage Serbian Philharmonia". Glavne uloge tumače: Stevan Anđelković, Milan Todorović, Nele Karajlić, Gorica Popović i drugi.

Zasnovana je na filmu "Dom za vešanje", za koji je Kusturica dobio nagradu za najbolju režiju u Kanu 1988. godine

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.