Beograd preskup za Engleze

BEOGRAD, 18. januar 2008. (FoNet) - Kada je prošetao kroz beogradske tržne centre i samousluge, profesor Pol Dobson zapitao se kako prosečan potrošač u Srbiji uopšte preživljava.

Bio je šokiran cenama koje su, prokomentarisao je, više nego u Britaniji, a prosečan Englez zarađuje mesečno sedam-osam puta više od našeg građanina, piše danas Politika.

"Hrana je preskupa, a nije mi jasno kako sok od jabuke može biti jeftiniji od jabuka", začudio se engleski profesor.

Odmah je upitao domaćine gde oni kupuju, da li su kao Britanci lenji u potrazi za nižim cenama ili više „naginju”
kupcima iz Nemačke koji su vrlo obrazovani, obavešteni i skloni neumornim potragama kako bi uštedeli čak i jedan evro.

Jedan od najuglednijih svetskih stručnjaka za konkurenciju u oblasti trgovine na malo, prethodnih dana svoja iskustva primenio je i na našem tržištu, gde je sa Komisijom za zaštitu konkurencije radio na još jednoj analizi srpske trgovine i učešća u maloprodaji.

Iako je tek načeo ovu temu, posle prvog pregleda podataka kojima raspolaže naša antimonopolska komisija, zaključio je da je tržište Beograda jedno od najkoncentrisanijih u Evropi – ispred nas samo je tradicionalno „zatvorena”
Švedska.

"Opasnost je ako postoji domaći trgovac koji je toliko moćan da sprečava dolazak novih i ekspanziju postojećih trgovaca. Sprečavanje monopola je važan posao, ali je zaustavljanje tog monopoliste mnogo važnije. Ako on uspe, monopol može postati trajan", kazao je Dobson.

"Ako, međutim, postoji konkurencija i strani lanci krenu u Srbiju, tržište maloprodaje može biti korenito unapređeno za samo nekoliko godina", rekao je Englez.

Pogledajte još