Projekat autoputa vredan 144 miliona evra

Ministarstvo za infrastrukturu raspisalo je juče međunarodni tender za izradu glavnog projekta i izgradnju autoputa E−75 u Koridoru X, deonice od Vladičinog Hana do Levosoja, ukupne dužine 42,1 kilometar. Predračunska vrednost projekta − LOT 2 je oko144 miliona evra. Deonica Vladičin Han− Levosoje deo je projekta završetka punog profila autoputa E−75 od Niša do Preševa (granica s Makedonijom). Za njegovu izgradnju potrebno je obezbediti 474 miliona evra, i to iz Helenik plana ekonomske rekonstrukcije Balkana (HiPERB) − 100 miliona evra, dok će ostatak − 330 miliona evra (LOT 1 − deonica kroz Grdeličku klisuru, koja je kraća, ali su uslovi na terenu veoma teški), obezbediti Srbija. Tenderska dokumentacija za LOT 1 biće pripremljena u narednih šest meseci. Rok za realizaciju kompletnog projekta Niš − granica s Makedonijom je kraj 2011. godine. 

- Procedura dodele ugovora i tenderska dokumentacija urađeni su u skladu s opštim uslovima za delovanje van EU, a na osnovu bilateralnog sporazuma između vlada Srbije i Grčke - rekao je mr Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu. 

- Kriterijumi za dodelu posla su najniža ponuđena cena, uz obavezu da ponuđač - izvođač radova ispunjava minimum uslova zahtevanih u tenderu. Očekujem da najbolja ponuda stigne od neke srpske građevinske firme, ali moram da kažem da je za ovaj projekat zainteresovan i veliki broj grčkih kompanija. 

Ministar Ilić je saopštio da je nedavno usvojena "Strategija razvoja železničkog, drumskog, vodnog i vazdušnog i intermodalnog transporta u Republici Srbiji od 2008. do 2015. godine". „

- "Strategijom" se uspostavlja koncept razvoja infrastrukture i transporta, definišu se dugoročni i oročeni ciljevi razvoja transportnog sistema, ali i obezbeđuje akcioni plan za njihovu realizaciju - rekao je Ilić.

("Pregled")

Pogledajte još