Beljarica – beogradska amazonija: Najavljene dobre vesti (ali još uvek nisu zvanične)

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da će Beljarica i forland leve obale Dunava u Beogradu tokom jula konačno postati zvanično zaštićeni!

Nisam navikao na dobre vesti i sumnjičav sam prema njima. Šta bi mogla biti pozadina ovoga, neprestano se pita moj sumnjičavi um? Ali da se vratim unazad – možda ne znate vesti!

Za Beljaricu ste svi već čuli. To je prostrano plavno područje između Dunava i nasipa, na najširem mestu 2,1 km i nekih 9 km2 sezonski plavljenih priobalnih šuma, industrijskih plantaža topola, rečnih rukavaca i bara sa 60 vrsta sisara (srndać, divlja svinja, vidra, divlja mačka, šakal, itd) i 180 vrsta ptica (orao belorepan, crna roda, patka njorka, belobrka čigra, crna žuna, žuti i sivi voljić, itd). Takođe, deo je međunarodnog ekološkog koridora, kao i značajnog područja za ptice "Ušće Save u Dunav" (IBA), koji je Zavod za zaštitu prirode Srbije već predložio za zaštitu kao predeo izuzetnih odlika "Forland leve obale Dunava u Beogradu", da zaštitu od poplava, kao i prirodno prečišćavanje vode i proizvodnju kiseonika i ne pominjem.

Sve je počelo pre tri decenije, kada sam kajakom intenzivno istraživao ptice dunavskih rukavaca, pa počeo da sanjam o stvaranju plavnog rezervata prirode na Dunavu unutar Beograda. Pre nego što sam shvatio šta radim, obuhvatio sam plavnu zonu leve obale, taj forland dunavski u zamišljene granice rezervata koje sam nacrtao na paus-papiru preko ulične mape grada (toliko je to sve blizu ulica, blizu zgrada, blizu svih nas).

A pre nešto više od jedne decenije, lokalna NVO Liga za ornitološku akciju (LOA) je od Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda dobila grant za proučavanje tog istog forlanda u Beogradu i izradila predlog zaštite. Predlog su potpisali S. Lečić, M. Dajović, J. Nikolić Antonijević i D. Simić.

Inicijativa za zaštitu ovog područja pokrenuta je 2010. godine u okviru projekta "Krila širom Balkana" koji je koordinirala međunarodna asocijacija BirdLife International i podržala Evropska komisija. Gradski Sekretarijat je prihvatio inicijativu, a Zavod za zaštitu prirode Srbije izradio je studiju i zvanični predlog za zaštitu 18,6 km2 podunavskih plićaka i šuma 2014. godine. U leto 2015. godine taj predlog je bio u dnevnom redu Skupštine grada Beograda, zakazan za glasanje ali je povučen pre nego što je do njega i došlo.

U avgustu 2016. godine najavljena je gradnja kineske luke u okviru projekta Pojas i put, a locirane baš unutar najvrednijih 9 km2 predloženog rezervata. Zabrinuta za budućnost Beljarice, LOA je video klipom autorke J. Papan pokrenula kampanju Spasimo beogradsku amazoniju. Samo za prve dve nedelje, video je imao više od 300.000 pregleda i preko 7.000 deljenja. Usledila je i online peticija, koja je premašila 7.000 potpisa u prve dve nedelje, predavanja, javni protesti, brojni nastupi u medijima, kao i nagrađivani 40-minutni dokumentarni film u produkciji VICE.

Prošlog marta (2020), samo nekoliko dana pre nego što je najsmešniji virus stigao do Srbije, Ministarstvo građevine i saobraćaja je izjavilo: "Ne, odustali smo od lokaliteta Beljarica, luka će biti izgrađena negde dalje uzvodno." A u junu 2021, gradonačelnik Beograda Radojičić najavio je da će Forland leve obale Dunava u Beogradu tokom jula (više od 7 godina otkako je Zavod podneo predlog za zaštitu) konačno postati zvanično zaštićen.

Sada imam pomešana osećanja: oprezan i iz iskustva nepoverljiv, ali i umereno srećan u isti mah. Moj tri decenije star san o vodoplavnom rezervatu prirode na Dunavu unutar samog Beograda se možda baš sada, sasvim neočekivano ostvari. Držite palčeve.

Autor: Dragan Simić
Foto: Liga za ornitološku akciju

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.