OPTEREĆUJU DIGESTIVNI TRAKT I OMETAJU TERMOREGULACIJU: Koje namirnice ne treba jesti kada su temperature visoke?

Naročito u vrućim danima, apetit nam se uvek prirodno smanjuje. Činjenica je da je na vrućini primarni zadatak tela da se ohladi, održavajući normalnu telesnu temperaturu. Na termoregulaciju trošimo većinu energije, ali rad gastrointestinalnog trakta, naprotiv, usporava. Kao rezultat, apetit se smanjuje, a glad postaje slabija i dolazi sporije.

Ipak, još uvek treba da jedete, jer je hrana energija, koja je našem telu potrebna, ako ni za šta drugo, onda za prethodno pomenutu termoregulaciju. U vrućini, pitanje izbora proizvoda je posebno akutno, jer su uslovi za telo gotovo ekstremni, a nepravilno odabrana dijeta može izazvati puno neprijatnih senzacija.

Šta ne treba jesti kada su temperature visoke?

Crveno meso

Sve u svemu, crveno meso je jedna od najtežih namirnica za varenje, a kada je varenje sporo, verovatno će izazvati nadimanje i bol u stomaku. Leti nutricionisti preporučuju fokusiranje na biljne proteine, ali ako se nikako ne možete odreći mesa, bolje je odabrati piletinu ili nemasnu ribu.

Mlečni proizvodi

Čak i ako nemate problema sa tolerancijom na laktozu, mlečni proizvodi (sa izuzetkom kefira) izuzetno su teški za varenje. Jedna šolja lattea (naročito hladnog) satima će vam stvarati težinu u stomaku.

Punomasni sladoled

Čini se, šta drugo jesti leto ako ne sladoled? Ali svima omiljeni sladoled sadrži deo mlečne masti, koji se, zajedno sa velikom količinom šećera, pretvara u pravu eksplozivnu smesu: nije reč ni o kalorijama, već o dodatnom opterećenju digestivnog trakta. Međutim, nije neophodno lišiti se zadovoljstva, samo odaberite zdravije opcije sladoleda.

Ledena pića

Još jedna neočigledna stavka na ovoj listi. Čudno, hladna pića ne pomažu telu da se ohladi, već ometaju normalnu termoregulaciju. Zašto? Naše telo ne može da asimilira prehladnu tečnost, već prvo mora da je zagreje. Za zagrevanje je potrebna energija, koju telo uglavnom troši na održavanje normalne telesne temperature. Ukratko, konzumiranjem hladnih napitaka u velikoj meri komplikujete rad svog tela, koje već ima teških dana zbog vrućine. Pokušajte da pijete što više tečnosti koja je na sobnoj temperaturi.

Slatkiši

Najbolji letnji desert je voće, a sve slatkiše, čokolade i peciva najbolje je ostaviti za hladnije dane. Slatkiši sadrže puno šećera, masti (ne uvek kvalitetnih), konzervansa, i drugih sastojaka koje telo neće lako svariti.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još