DOKTOR PREDRAG KON UPOZORAVA: Virus će ići preko mladih, vakcine su delotvorne, a mi još nismo dostigli kolektivni imunitet

Doktor Predrag Kon, epidemiolog, govorio je danas na K1 Televiziji o novom soju koronavirusa. On je objasnio da su novim delta sojem najviše ugroženi mladi ljudi, koji mahom nisu vakcinisani, ali je i optimistično dodao da su simptomi sada nešto blaži.

- Pojedinično gledano - bolest je ista. Neki čak kažu i da je blaža. Blaži su simptomi. Ali ukupno gledano sve je vrlo slično. Za smrtnost i dalje ne može da se tvrdi da je manja, ali na kraju, kada imate veće zaražavanje imate i veći broj teže obolelih. No, dinamika svega toga postaje beznačajna kada znamo da su vakcine delotvorne i mere su iste. S tim, da treba da znamo da i dalje nismo dostigli kolektivni imunitet - rekao je dr Kon.

On je rekao i da je na primer u Beogradu starijih od 65 godina vakcinisano više od 80 odsto što je prema njegovim rečima, dovoljno da ovaj soj ne napravi probleme kakve su prethodni sojevi pravili.

Takođe, dr Kon je objasnio i da je logično da se ovim sojem najviše zaražavaju mladi kada su oni i najmanje vakcinisana starosna grupacija kod nas.

- Vi kada posmatrate kuda će taj virus da ide, jasno je da će ići kroz mlade. Vidi se jasno pomeranje ka mlađem uzrastu. I ono što se otkriva sada, to je opet kao na samom početku, to je da su to sada mlađi ljudi koji imaje češće kontakte - izjavio je dr Kon.

Izvor: Blic.rs
Foto: K1 Televizija - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još