POPRAVITE EMOCIONALNO ZDRAVLJE: Sedam energetskih namirnica podižu raspoloženje i ublažavaju stres

Za one kojima je potrebno da se "napune" energijom tokom dana. Izraz "mi smo ono što jedemo" već je odavno poznat, ali ako odbacimo sve stereotipe, moramo priznati da u tome ima puno istine. Na kraju krajeva, ishrana direktno utiče ne samo na izgled i zdravlje, već i na emocionalno stanje. Ako su umor i gubitak energije česti sredinom dana, dodajte hranu sa ove liste u svoju ishranu.

Ovsena kaša u vodi ili mleku

Nisu nas džabe od detinjstva naučili da jedemo ovsenu kašu za doručak: ova kaša sadrži čitav miks vitamina neophodnih za telo (magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, jod, cink) i najbolji je izvor složenih ugljenih hidrata koji dugo pružaju energiju. Pored toga, ovsena kaša normalizuje rad creva i oslobađa telo toksina.

Spanać

Spanać je skladište vitamina i korisnih svojstava. Sadrži vitamin C i gvožđe, koji značajno povećavaju efikasnost i energiju. Pored toga, spanać usporava starenje tela i jača imuni sistem.

Mahunarke

Pasulj, grašak i sočivo pomoći će vam da ostanete aktivni tokom celog dana. Visok sadržaj vlakana i proteina uravnotežuje nivo šećera u krvi i sprečava energetsku neravnotežu, što će vam pomoći da zaobiđete pospanost i letargiju.

Šargarepa

Šargarepa ne samo da izgleda lepo zbog svoje boje, već je bogata i mnogim korisnim svojstvima. Sadrži veliku količinu karotena, koji se u ljudskom telu pretvara u vitamin A. Nedostatak ovog vitamina dovodi do brzog umora i pogoršanja vida.

Jaja

Glavna prednost jaja je sadržaj brzo svarljivih proteina, koji podržavaju funkcije mozga i olakšavaju suočavanje sa teškim mentalnim i fizičkim stresom.

Orašasti plodovi

Bademi, lešnici, indijski orah i orasi sadrže ogromnu količinu važnih mikroelemenata. Oni su bogati složenim proteinima i vitaminima koji poboljšavaju mentalne performanse. Ali ne biste trebali previše da koristite orahe: 15-20 oraha dnevno biće dovoljno.

Banane

Banane podižu raspoloženje svojom pozitivnom žutom bojom i visokim sadržajem fruktoze i vlakana. One trenutno suzbijaju glad i ublažavaju umor. Osim toga, banane mogu pomoći u sprečavanju stresa.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još