ROĐEN 4. JULA: Fića napunio 64 godine - još uvek među najpopularnijim automobilima u svetu

Italijani se sa nostalgijom sećaju popularnog "ćinkvećenta" kojim su na letovanje odlazile i četvoročlane porodice, a ne može se reći da nije bio popularan i na našim prostorima. Rođen 04. jula 1957, popularni "fića" proslavio je juče 64. rođendan.

- Za ove 64 godine 'fića' je prodat u više od šest miliona primeraka, od kojih su dva miliona noviji primerci proizvedeni od 2007. godine do danas - izjavio je Luka Napolitano, menadžer grupe "Stelantis", dodavši da je "fijat 500" i dalje najomiljeniji model u celom svetu.

Osamdeset odsto proizvodnje ovog modela se izvozi, naročito u Nemačku, Francusku, Ameriku i Japan.

Šezdesetih godina je to bio automobil koji je doneo ekonomski rast Italiji i pokrenuo masovnu motorizaciju ove zemlje, dok je električni model, koji je u proizvodnji od oktobra 2020, u jeku pandemije, najreprezentativniji "Made in Italy" proizvod.

"Fijat 500E" proizvodi se u istorijskoj fabrici "Mirafijori" u Torinu i doživljava neočekivani uspeh, kako su to izjavili u kompaniji "Stelantis", a preneo dnevni list "Korijere dela sera".

Njihova ideja, s obzirom na ogroman uspeh, jeste da povećaju proizvodnju sa 70.000 na 140.000 vozila godišnje, što će dovesti i do povećanja rada same fabrike.

U celom svetu se slavi prvi "Fiat 500 World Wide Meeting", gde je moguće videti ovaj jednostavni automobil, ali, kako kažu njegovi obožavaoci - elegantan i sa stilom.

Na pitanje koji automobil je simbol Italije, većina stanovnika ove zemlje odgovara: "Fijat 500".

To je auto koji je svako u Italiji imao bar jednom, bez obzira na to kom ekonomskom staležu pripadao. Kada je izašao na tržište, "fića" je koštao 465.000 lira.

Kompanija slavi rođendan uz poseban TV spot, u koji je montiran snimak napravljen pre više od šezdeset godina.

Korišćen je za lansiranje originalnog "fijata 500" i prikazuje i snimak najnovijeg "fijata 500E" uz slogan "Come prima, piu di prima" (Kao pre, više nego pre).

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još