EDP vs EDT: Koja je razlika između parfema i toaletne vode?

Da li ste se ikada pitali koja je razlika između parfema i toaletne vode? Konačno, objašnjavamo razliku između ove dve primarne kategorije mirisa.

Miris je direktno povezan sa centrom za pamćenje u našem mozgu. Dakle, kada biramo parfem, ujedno biramo ono po čemu će nas drugi pamtiti.

Dakle, ne čudi što se miris smatra jednim od najličnijih kozmetičkih proizvoda. Kada biramo bočicu, toliko je toga što treba da uzmemo u obzir: tip, cenu, mirisnu notu, šta volimo, a i kako se određeni miris ponaša na našoj koži. Mnoštvo je varijabli, ali jedno je sigurno: postoji velika razlika između parfema i toaletne vode.

Toaletna voda vs parfem

Ključna razlika je prilično jednostavna. Naime, "eau de parfum" sadrži veću koncentraciju mirisa nego "eau de toilette". U svetu mirisa, čist parfem je najkoncentrovaniji i često je u čvrstom stanju. Zatim dolazi "eau de parfum", pa "eau de toilette" a na kraju "eau de cologne".

Parfem sadrži od 15% do 20% mirisnog ulja, dok toaletna voda sadrži između 10% i 15%. Različita koncentracija istog mirisa može da bude ekstremno suptilna, ali pravi značajnu razliku između parfema i toaletne vode.

Uz sve to, parfem ima više dimenzija mirisa i često sadrži više vrsta. U zavisnosti od kvaliteta sastojaka, parfem može da traje od tri do pet godina. S druge strane, toaletna voda pre gubi intenzitet kako u samom pakovanju, tako i kada se nanosi na kožu.

Ono što neki stručnjaci savetuju jeste da laganije note toaletnih voda nosite preko dana, a da se za uveče odlučite za parfem.

Nošenje mirisa je fina i izbalansirana umetnost, a dodaje sasvim novi nivo razigranosti prilikom samoizražavanja i to bez i jedne jedine reči!

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.