POSEBAN REŽIM ISHRANE: Šta je kandida dijeta i zašto je svima potrebna?

Većina ekstremnih dijeta usmerenih na brz gubitak kilograma sada se povlači u drugi plan, ustupajući mesto dugotrajnim sistemima ishrane koji postaju stil života, a ne privremena mera.

Jedan od ovih nutricionističkih sistema je kandida dijeta. Kandida je bakterija koja je prirodno prisutna u telu svake osobe, ali njen višak može dovesti do različitih upala i zaraznih bolesti. Dijeta kandida pomaže u kontroli količine bakterija kandide u telu, čime ga štiti.

Da bi dijeta kandida delovala, ona mora biti deo vašeg životnog stila; ova vrsta dijete nije privremena mera. Dijeta uključuje potpuno odbacivanje glutena, alkohola, nekih mlečnih proizvoda i oštro smanjenje unosa šećera (i dodatog i prirodnog - u voću). Prema tvorcima dijete, svi ovi proizvodi snažno negativno utiču na mikrofloru tela, izazivajući upale i razne bolesti. Simptomi uključuju hronični umor, mučninu, ekcem, iritaciju kože, bol u zglobovima, anksioznost i depresiju. Ovakva širina spektra manifestacija objašnjava se činjenicom da u našem telu živi oko 150 vrsta kandide, koje mogu izazvati upalu.

Koju hranu treba da koristite za izgradnju ishrane?

Dijeta kandida zasniva se na sledećim namirnicama:

- voće sa niskim sadržajem šećera: limun, limeta, kisele jabuke, bobice;
- povrće bez skroba: špargle, brokoli, kupus, celer, krastavac, patlidžan, luk, spanać, tikvice, paradajz (najbolje jesti sirovo ili pripremano na pari);
- žitarice bez glutena: proso, kvinoja, ovsene mekinje i heljda;
- visokokvalitetni proteini: piletina, jaja, losos, ćuretina i sardine;
- zdrave masti: avokado, masline, laneno ulje, devičansko maslinovo ulje, susamovo ulje;
- neki mlečni proizvodi: puter, kefir ili jogurt bez aditiva;
- orasi i seme: bademi, seme suncokreta, laneno seme;
- začinsko bilje i začini: crni biber, so, cimet, kopar, beli luk, đumbir, origano, ruzmarin, paprika, kurkuma, majčina dušica;
- pića bez kofeina: biljni čajevi, voda, domaće bademovo mleko, kokosovo mleko (bez aditiva).

Koju hranu treba da izuzmete?

- Voće sa visokim sadržajem šećera: banane, urme, suvo grožđe, mango
- Žitarice koje sadrže gluten: pšenica, raž, ječam
- Rafinisana ulja i masti: ulje repice, sojino ulje, suncokretovo ulje, margarin
- Umaci: kečap, soja sos, belo sirće, sos sa roštilja, majonez
- Neki mlečni proizvodi: sir, mleko, kajmak
- Šećer i veštački zaslađivači: agava, šećer od trske, kukuruzni sirup, med, javorov sirup
- Orašasti plodovi i semenke: kikiriki, indijski orah, pistaći
- Kofein, alkohol i slatka pića
- Gazirana pića, voćni sokovi, pivo, vino ili žestoka pića

Pre nego što pređete na samu dijetu, potrebno je očistiti telo. Program detoksikacije pre kandida dijete izuzetno je jednostavan i uključuje sokove od povrća, posne čorbe i povrće na pari. Čišćenje ne bi trebalo da traje duže od 3-4 dana, jer to može dovesti do slabosti i glavobolje. Posle perioda detoksikacije, vredi postepeno eliminisati "zabranjenu" hranu iz ishrane. Stručnjaci ne preporučuju uklanjanje celokupne liste odjednom, jer to može izazvati pravi stres za telo, posebno ako su ovi proizvodi nekada bili osnova ishrane. Generalno, ugodan prelazak na kandida ishranu može trajati 1-2 meseca.

Osim gubitka kilograma koji je praktično zagarantovan ovom dijetom (sve dok ne prekoračite dnevni unos kalorija), kandida ishrana može pružiti mnoge zdravstvene koristi. Vitamini, minerali i elementi u tragovima sadržani u osnovnoj hrani doprinose prevenciji kardiovaskularnih bolesti, crevnih infekcija i upala.

Uprkos svim opisanim prednostima, kandida dijeta ima mnoga ograničenja koja možda nisu prikladna za sve. Pre nego što se odlučite za drastične promene u vašoj ishrani, bolje je da se obratite lekaru.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još