Otkaze pišu − sistematski

"Verano Motors", novi vlasnik kompanije Robne kuće "Beograd2, prema kupoprodajnom ugovoru nije preuzeo obavezu da u radnom odnosu zadrži oko 1.200 do sada zaposlenih u ovoj kompaniji. 

Talas otpuštanja radnika, koji je počeo krajem prošle godine, ukazuje na mnoge nepravde, navodi Radoje Arsenić, predsednik Upravnog odbora Udruženja akcionara RKB. 

- Većina otpuštenih s kojima je raskinut ugovor ne mogu da se prijave na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, jer prethodnih pet−šest godina, otkada je uveden stečaj, nisu uplaćivani porezi i doprinosi. Sprovodimo kampanju da većina radnika po osnovu socijalnog programa dobije otpremnine, a oni koji imaju sređenu dokumentaciju za "biro" da dobiju naknade, koje bi za trgovce bile oko 20.000 dinara. Do kraja januara većini od 10.000 akcionara i poverilaca RKB treba da se isplati osnovno potraživanje po osnovu akcija, a tokom februara i kamata, dogovoreno je s nadležnim Ministarstvom ekonomije. U Trgovinskom sudu u Beogradu naišli smo na nesređenu dokumentaciju, neprecizne spiskove ili proizvoljne iznose obeštećenja naknada akcija, kaže Arsenić. 

Česti su protesti - u Zrenjaninu je 45 prodavačica štrajkovalo nakon što su pismeno obaveštene o otkazima od 28. decembra, tražeći plate, upis staža i akcije. U Kragujevcu, gde je radilo 90 radnika, otkaze su dobili svi, čak i 42 angažovanih kod zakupaca. Dosadašnja predsednica sindikata "Nezavisnost" u RK Kragujevac Žana Stepanović navodi da ponuđene otpremnine od oko 130 evra po godini staža nisu prihvatljive. Konačan "pazar" oko otpremnina treba da bude dogovoren uskoro, ali postoji mnogo neizvesnosti i prevara, a biće i novih protesta, najavljuje Arsenić.

("Pregled")

Pogledajte još