Trčanje kao sve popularnija sportska disciplina

Odbrojavamo poslednje dane do Olimpijskih igara u Tokiju. Odložene za preko tri stotine dana zbog globalne pandemije korona virusa, ove igre će nam doneti toliko iščekivano nadmetanje najboljih sportista na svetu, promovišući zdrav život i sport i fer takmičenja. Većina nas se već raduje učešću naših olimpijaca, najboljih među najboljima. A tema zdravog načina života nam se svakodnevno nameće. Jer fizička aktivnost jeste važna.

Ako niste sigurni kojim sportom da se bavite, trčanje je pravi izbor! Pre svega, na svežem ste vazduhu i najmanje košta: potreban vam je samo par dobrih patika i uživanje može da počne! Napravite svoj plan treninga, rutinu, trčite po osećaju i svojim tempom. Fokusirajte se na redovnu i adekvatnu hidrataciju, vodite računa o stanju vaših patika kako bi vam trčanje bilo što ugodnije i kako ne bi došlo do povreda. A šta još možete učiniti da vam pomogne da povećate brzinu i izdržljivost i da na taj način izvučete sopstveni maksimum? Pre svega, upoznajte sebe da biste bili bolji u trčanju!

Na programu modernih olimpijskih igara, atletika se nalazi od 1896. godine, a trčanje je jedna od omiljenih disciplina. I gledaju ga svi: od profesionalnih sportista i atletičara, do rekreativaca i onih kojima je draže da trčanje gledaju iz fotelje, bez aktivnog učešća.

Kako je trčanje već godinama unazad sve popularnije u Srbiji i dobija svoje zasluženo mesto, hajde da se podsetimo uspeha naših trkačkih asova na Olimpijskim igrama tokom decenija.

Vera Nikolić, jedna od najpoznatijih atletičarki sa ovih prostora i veliki uzor mnogima, na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, osvojila je peto mesto,sa novim jugoslovenskim rekordom 1:59,5. Atletikom je prestala da se bavi 1974. godine, godinama državši pomenuti rekord.

Dane Korica se smatra jednim od najvećih srpskih atletičara. U Minhenu je bio favorit u trci na deset hiljada metara jer ga pre tog takmičenja niko u Evropi nije dobio godinu dana. Na kraju je kroz cilj prošao kao sedmi.

Franjo Mihalić je na Olimpijskim igrama učestvovao tri puta. Debitovao je 1952. godine u Helsinkiji 18. mestom, u Melburnu 1956. je osvojio srebro u maratonu, a u 39. godini života, u Rimu 1960. godine, bio je 12.

Borislav Dević je učestvovao i na maratonu na Olimpijskim Igrama 1996. godine u Atlanti, završivši trku sa vremenom od 2:21:22, na 49. mestu od 111 takmičara koji su trku završili.

Fantastični Emir Bekrić koji nas je obradovao na Olimpijskim igrama u Londonu, gde je čak oborio nacionalni rekord plasmanom u polufinale trke na 400m sa preponama. Njegovo vreme je tada bilo 49,21 sekundi. Bekrić nije učestvovao kasnije na Igrama u Riju 2016. zbog povrede, nažalost to je razlog zašto je prestao da se bavi trčanjem, i nismo više imali prilike da se radujemo njegovim uspesima.

I za kraj, pomenimo Oliveru Jevtić, srpsku trkačicu na velike udaljenosti. Svoju zemlju je predstavljala čak pet puta na Olimpijskim igrama, odnosno od igara u Sidneju 2000. pa sve do Rio de Žaneira 2016. godine.

IZVOR: OKS, Olivera Jevtić

Važno je pomenuti sve sjajne sportiste, čiji nas rezultati neizmerno raduju, ali treba pomenuti i one koji ih podržavaju tokom cele godine, svakoga dana. Doncafé je od 2018. godine i zvanični sponzor Olimpijskog tima Srbije. Zato će svi ljubitelji kafe moći da uživaju u ukusu najpoznatijeg napitka na svetu iz nove, ekskluzivne i prave domaće edicije Doncafé šoljica za kafu. Četiri različite šoljice su u bojama srpske zastave uz prepoznatljive simbole naše zemlje - šljivu, trubu, pirotski ćilim i orla. Posetite online shop Kafa kod kuće i u društvu Doncafé kafe i olimpijskih šoljica svim srcem navijajte za naše sportiste koji će se boriti za medalje u Tokiju!

Doncafé je povodom predstojećih Olimpijskih igara pokrenula i nagradnu igru "Kafa za medalju" u svim maloprodajnim Delhaize objektima i trajaće do 07. avgusta 2021. godine! Sve nagrade, među kojima su duksevi, majice, rančevi, torbe i papuče, su iz zvanične kolekcije Olimpijskog tima Srbije. Pravo na učešće ostvaruje svaki kupac kupovinom minimum 200g Doncafé proizvoda na jednom fiskalnom računu, u bilo kom Shop&Go, Tempo, Tempo Express, Maxi i Mega Maxi objektu. Sve što je potrebno jeste da kod sa nefiskalnog dela računa pošaljete SMS-om na broj 2222. Sačuvajte račun i sačekajte izvlačenje!

Opremi se i navijaj za #TeamSerbia! #StraussAdriatic #Doncafé #ljubiteljikafe

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još