Uz "Jat ervejz" i "Jat Slavija"

Objava javnog poziva za tendersku prodaju hotela "Jat Slavija" planirana je za mart 2008, rečeno je Tanjugu u Agenciji za privatizaciju. Kako je objašnjeno, privatizacioni konsultant trenutno radi na izradi plana prodaje, dok je sledeća faza priprema javnog poziva i prodajne dokumentacije. Po svemu sudeći, postupak prodaje 70 odsto kapitala "Jat Slavije" ići će paralelno s privatizacijom nacionalnog avioprevoznika "Jat ervejz", čija se objava tendera očekuje do aprila. Hotelsko-ugostiteljsko preduzeće "Jat hoteli Slavija" osnovano je 2005. godine, izdvajanjem iz kompanije "Jat". Hotel čine tri celine različitih kategorija, ukupne površine 29.879 kvadratnih metara. "Slavija I" ili "kula" ima dve zvezdice i raspolaže 331 sobom i 566 ležajeva, "Slavija II" ima takođe dve zvezdice, raspolaže sa 178 soba i 260 ležajeva, a nešto luksuzniji je "Slavija luks", koji ima četiri zvezdice, 96 dobro opremljenih soba i 167 ležajeva. 

Sva tri hotela smeštena su na atraktivnoj lokaciji, u samom centru grada, u blizini Hrama svetog Save i preko puta Narodne banke Srbije. Hoteli su u 2006. ostvarili prihod od poslovanja oko tri miliona evra i neto dobit od 74.000 evra, dok je ukupna poslovna aktiva preduzeća na kraju godine iznosila 27,5 miliona evra. Kapital je procenjen na oko 27,3 miliona evra. 

"Nerenovirane zgrade, istrošen nameštaj u sobama i nepostojanje internacionalnih procedura u funkcionisanju osnovni su nedostaci hotela", navedeno je u profilu preduzeća objavljenom na sajtu Agencije za privatizaciju. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još