O IZGLEDU VAGONA ODLUČUJU GRAĐANI: Gradnja metroa počinje u novembru, završetak obe linije do 2030. godine

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da gradnja metroa u Beogradu počinje u novembru, navodeći da će prva linija biti završena 2028, a druga 2030. godine.

- Trenutno se radi katastar rizika, odnosno snimaju se sve zgrade na trasi metroa da bismo utvrdili stanje, pogotovo oko samih stanica. Metro će na pojedinim deonicama biti dubok i do 47 metara, a primera radi, na Dorćolu 19 - rekao je Vesić za TV Prva.

Po njegovim rečima, metro će postojati "vekovima", a kako je naveo početak izgradnje ove godine biće "istorijski događaj" za Beograd, dok će prvi korak biti izgradnja depoa u Makiškom polju.

- Izgradnja prve i druge linije koštaće oko 4,6 milijardi evra. Metro ne bi mogao da bude sagrađen samo novcem iz budžeta Grada, zbog čega je veoma važna podrška predsednika Aleksandra Vučića, jer je obezbeđen novac iz državnog budžeta - rekao je Vesić.

On je podsetio da "svetlost, snaga, sloboda i sigurnost" predstavljaju četiri dizajna vagona budućeg metroa i građani će moći da glasaju za rešenje koje im se najviše dopada posredstvom zvaničnog sajta Grada Beograda.

- Glasanje će trajati tačno 60 dana, a 15. septembra ćemo objaviti kakav su dizajn vagona izabrali građani. Nakon toga, uradićemo "šourum" na Trgu Republike gde će ljudi moći da vide kako će izgledati unutrašnjost metroa, linije, stanice, odnosno da se upoznaju sa onim što čeka Beograd od 2028. godine - rekao je Vesić, a preneo je Beoinfo.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još