POTPUNO BEZBEDNE: Vakcine ni na koji način ne mogu izazvati sterilitet

Iako se o vakcinama protiv koronavirusa dosta zna, u javnosti još uvek postoje određene dileme i bojazni. Jedno od čestih strahovanja je to da vakcina izaziva sterilitet, a određeni procenat građana i dalje veruje da nam se prilikom vakcinacije ubrizgavaju čipovi.

Imunolog prof. dr Dušan Popadić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže da je potpuno netačno da vakcina izaziva sterilitet, jer ona, kako kaže, ne interferira sa bilo kojom reproduktivnom funkcijom muškaraca ili žena.

- Vakcina se ubrizgava u rame i odlazi u drenirajuće limfne čvorove koji se nalaze ispod ključne kosti i tu se umnožavaju ćelije koje posle mogu da odgovore na infekciju. Ništa od toga ne dospe do bilo kojeg reproduktivnog organa - kaže dr Popadić.

On naglašava i da je potpuno jasno da u vakcinama nema čipova.

- Svako ko se vakcinisao je video da je u vakcini bistra tečnost. Čipovi koji se plasiraju ljudima i životinjama su veličine pirinča i da im se tako nešto ubrizgava ljudi bi znali. Sa druge strane, postoje mnogo elegantniji načini praćenja, kao na primer preko mobilnih telefona i aplikacija koje su ugrađene u telefon. Nema potrebe da neko troši silan novac za vakcine kada već može da prati onog koga želi besplatno - izjavio je doktor.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još