NAKON GODINU DANA PAUZE: Održano Kolektivno venčanje u Beogradu

Nakon godinu dana pauze, ponovo se održava "Kolektivno venčanje" ispred Starog dvora u Beogradu.

S obzirom na to da su termini za individualno venčanje prebukirani, ovo je idalna prilika da mladenci stupe u zajednički život i to još besplatno.

Prva manifestacija "Kolektivno venčanje" održana je tokom bombardovanja 1999. godine. Osmišljena je kao svojevrsna poruka ljubavi i prijateljstva, ohrabrenje mladima da ljubav može da pobedi mržnju i bombe, ali i kao pomoć mladima da osnuju zajednicu u teškim vremenima.

Ovim činom ukazuje se na značaj braka kao institucuje, ali i pruža se mogućnost parovima da besplatno imaju dan za pamćenje.

Za dve decenije, na ovaj način sklopljeno je nekoliko hiljada brakova. Mladenci su uglavnom iz Srbije, ali bilo ih je i iz inostranstva. Prethodnih godina većina mladenaca stupila je u brak prvi put, ali bilo je i starijih sugrađana, koji su sebi dali drugu šansu.

Zbog epidemiološke situacije dvadeset parova se okupilo ove godine, a njih je ispred Starog dvora dočekao gradonačelnik Zoran Radojičić, koji im je poželeo svu sreću. Kako je tom prilikom istakao, "Svadba za maštanje" promoviše porodicu i ljubav, zbog čega šalje divnu poruku u svet.

- Manifestacija je velika radost za Beograd, tradicija koja postoji već 22 godine. Prošle godine, nažalost, nije održana zbog situacije u vezi sa koronom, ali je ove godine zahvaljujući procentu vakcinisanih građana, koji je premašio pedeset odsto, mogla da se održI. "Kolektivno venčanje" nije značajno samo za Beograd jer i ljudi iz regiona žele da budu deo svega ovoga - rekao je Radojičić.

Sudbonosno "da" mladenci su izgovorili nešto pre 11 sati, a onda je usledio i prvi ples. Priređen je i muzičko scenski program, kao i koktel.

Posle kolektivnog venčanja mladenci su otišli na ručak u Skadarliju.

Izvor: N1/Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još