RADIONICA ZA INSPEKCIJU I UPRAVU I EKSPERTSKI SEMINAR U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE - "Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu"

U ponedeljak, 26. jula 2021. godine, sa početkom u 11 časova u hotelu „Srem“ u Sremskoj Mitrovici, biće održana Radionica za inspekciju i upravu u oblasti zaštite životne sredine, dok će se u utorak 27. jula 2021. godine takođe u 11 časova i istom hotelu održati i Ekspertski seminar u oblasti zaštite životne sredine u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu“, koji se realizuje u okviru drugog poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Srbija- Bosna i Hercegovina.

Radionica za inspekciju zaštite životne sredine i upravu namenjena je podizanju kapaciteta inspekcije i organa uprave u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Na radionici će biti prezentovan zakonovani okvir i postupanje inspekcije za zaštitu životne sredine u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Na Ekspertskom seminaru će biti prezentovani ciljevi i regulativa EU u oblasti upravljanja otpadom, principi cirkularne ekonomije, procena rizika i monitoring divljih deponija, kao i primeri pravilnog upravljanja otpadom.

Vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a partneri su: Ministarstvo za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske iz Banja Luke, Republička uprava za inspekcijske poslove, Inspektorat Republike Srpske iz Banja Luke i Javna naučnoistraživačka ustanova institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske iz Banja Luke.

Projekat je počeo sa realizacijom 05. aprila 2021. godine i trajaće 18 meseci, do 04. oktobra 2022. godine. Ukupni budžet projekta iznosi 516.938,13 EUR-a, a kofinansiranje EU (IPA) fonda iznosi 84,99 % ili maksimalno 439.345,71 EUR. Glavni cilj projekta je poboljšanje održivog planiranja zaštite životne sredine unapređivanjem javne službe (administracija, sistem inspekcije i nadzora) u vezi sa čvrstim otpadom i upravljanjem otpadnim vodama.

Događajima će prisustvovati učesnici iz relevantnih institucija (Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, predstavnici partnera na projektu, predstavnici lokalnih samouprava, inspekcije za zaštitu životne sredine, kao i predstavnici javnih, naučnih i stručnih institucija koje se bave problemom upravljanja otpada i otpadnim vodama), a otvoreni su i za širu javnost.

O programu Interreg-IPA CBC Srbija-Bosna i Hercegovina

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II) osnovan je u skladu sa Regulativom Saveta Evropske unije broj 231/2014 na dan 11. marta 2014. i predstavlja nastavak jedinstvenog IPA fonda Evropske unije za predpristupnu pomoć.
EU, uz pomoć ovog instrumenta, nastavlja da daje pravni okvir za obezbeđivanje finansijske pomoći zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima u nastojanju da podstakne političke, ekonomske i institucionalne reforme sa krajnjim ciljem punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Prekogranični program Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. sprovodi se kao deo Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) i kao takav je rezultat zajedničkog planiranja vladajućih struktura i ostalih zainteresiranih strana dvaju država. IPA II podržava prekograničnu sardnju s ciljem promovisanja dobrosusedskih odnosa i društveno-ekonomskog razvoja te podsticanja evropskih integracija.

Program analizira društveno-ekonomsku situaciju pograničnog područja, te postavlja zajedničke strategije za rešavanje identifikovanih problema kroz određivanje zajedničkih razvojnih tematskih prioriteta. Program je baziran na detaljnoj analizi izazova i specifičnosti programskog područja.

Ukupno sufinansiranje Evropske unije za Program prekogranične saradnje između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za period 2014-2020. iznosi 14,000,000 EUR dok sufinansiranje koje se očekuje od korisnika iznosi minimalno 2,223,529.41 EUR.

Više o agendi i govornicima Radionice za inspekciju i upravu u oblasti zaštite životne sredine možete pogledati na sledećem LINKU, a više o Ekspertskom seminaru u oblasti zaštite životne sredine, agendi i govornicima možete pogledati OVDE.

Pogledajte još