ZBOG NEKONTROLISANE GRADNJE: Liverpulu oduzet status svetske kulturne baštine

Liverpulu je oduzet status svetske kulturne baštine, a iz Uneska kažu da su takvu odluku morali da donesu zbog godina gradnje koje su nanele "nepopravljivu štetu" istorijskoj vrednosti viktorijanskih dokova.

To je odlučeno na sastanku u Kini, a zaključeno je da je "izuzetna univerzalna vrednost" liverpulskog priobalja uništena novim zgradama, uključujući i novi fudbalski stadion Evertona, vredan od 500 miliona funti.

Odluka je ponižavajući udarac za taj engleski grad, jer je njom Liverpul postao tek treće mesto koje gubi status kulturne baštine u poslednjih pedeset godina.

Gradski čelnici Liverpula su ljutito i razočarano dočekali vest o odluci, poručujući da im "nisu potrebe oznake" i da one ne čine jedan grad velikim.

Liverpulski dokovi su od 2004. godine uživali status svetske kulturne baštine, u društvu lokaliteta poput Tadž Mahala i Velikog kineskog zida, zbog svoje ključne trgovačke i ekonomske uloge tokom ere Britanskog carstva i arhitektonske lepote priobalja.

Status kulturne baštine obezbeđuje pristup fondovima za zaštitu Ujedinjenih nacija, zaštitu pod Ženevskom konvencijom, kao i to da se pojavljuje u turističkim brošurama širom sveta.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još