Bez poreza do 5.560 dinara

Vlada Srbije donela je odluku o neoporezivom delu mesečne zarade zaposlenih u iznosu do 5.560 dinara, koja će stupiti na snagu 1. februara ove godine, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika". 

Porez se neće plaćati i na premije dobrovoljnog dodatnog penzijskog i invalidskog osiguranja i penzijske doprinose dobrovoljnom penzijskom fondu do iznosa od 3.303 dinara. 

Zaposleni neće plaćati porez na iznos dnevnice za službeno putovanje do 1.321 dinar, na naknadu prevoza na službenom putovanju do 3.853 dinara, kao i na naknadu troškova prevoza u javnom saobraćaju do 2.202 dinara. Neće se oporezivati ni pomoć u slučaju smrti zaposlenog, člana njegove porodice ili penzionisanog radnika do iznosa od 38.535 dinara, stipendije i krediti učenika i studenata do 6.606 dinara i naknada za ishranu (hranarina) koju sportistima amaterima isplaćuju amaterski klubovi, u skladu sa zakonom kojim se uređuje sport. 

Solidarna pomoć za slučaj bolesti, zdravstvene rehabilitacije ili invalidnosti zaposlenog ili člana njegove porodice do 22.020 dinara se takođe neće oporezivati, kao ni poklon deci zaposlenih starosti do 15 godina, povodom Nove godine i Božića u iznosu do 5.505 dinara. Neoporeziv će biti i deo do 11.010 dinara, koji se odnosi na jubilarne nagrade zaposlenima, a 16.515 dinara biće granica do koje se neće plaćati porez na ostvaren dobitak od igara na sreću. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još