SAGA O ZLATNOM DOBU LESKOVCA: Nastavlja se snimanje filma "Bilo jednom u Srbiji"

U Leskovcu je, posle višemesečne pauze, ovih dana nastavljeno snimanje filma i TV serije "Bilo jednom u Srbiji" autora i producenta Zvonimira Šimuneca, u režiji Petra Ristovskog.

Prva klapa sage o zlatnom dobu Leskovca između dva rata, kada je grad bio jedan od najvećih industrijskih centara i ličio na evropsku varoš po ekonomskoj snazi, izgledu, ali i duhu, pala je početkom septembra prošle godine.

Nakon što je krajem oktobra prekinuto snimanje filma "Bilo je jednom u Srbiji", kada je ustanovljeno da je jedan članova filmske ekipe oboleo od kovida 19, glumac Ivan Bekjarev, koji je kasnije i preminuo od posledica ovog virusa, ekipa se ovih dana opet okupila u Leskovcu i nastavila snimanje, koje će trajati do 11. avgusta, kada bi trebalo da padne poslednja klapa.

Priča o ubrzanom privrednom i društvenom razvoju Leskovca inspirisana je realnim ličnostima i događajima pre svega posle Prvog svetskog rata. To je bilo vreme kada Leskovčani nisu čekali ratne reparacije već su, kao i pre rata, samoinicijativom pokrenuli svoje poslove. Oni su koristeći veštine u obradi tekstila dosegnuli svetsku slavu i učinili da njihov grad postane "srpski Mančester".

Sve počinje kada se Dine i Cone, opijeni pobedom i nepovratno inficirani "duhom slobode i napretka" koje su osetili u "velikom svetu", vraćaju u oronuli Leskovac. Dine u svoj nekadašnji bioskop a Cone na sopstvenu sahranu. Predodređeni za gubitnike oni izrastaju u heroje. Cone znanjem koje je stekao u Mančesteru, pokreće uspešnu fabriku tekstila čime zavrti točak napretka i ponovo osvaja svoju nekadašnju verenicu Zorku. A Dine prikazuje filmove u svom bioskopu i zauvek menja ukus mladih. Usput će "usnimiti istoriju" da buduće generacije saznaju kako je to Leskovac postao "Najveći Mali Grad"...

Glavne uloge u filmu tumače Viktor Savić, Sloboda Boba Mićalović, Teodora Ristovski, Miki Manojlović, Radovan Vujović, Nemanja Oliverić, Dragan Petrović Pele, Zoran Cvijanović i drugi poznati glumci.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još