Za socijalu po 20.000 dinara

Posle uvođenja stečaja, koji se najavljuje, očekuje se da jedan broj radnika dođe do posla, a ostali će morati na tržište rada ili u penziju.

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Vlade Srbije odobrilo je po 20.000 dinara za 85 radnika preduzeća "Termovent" iz Medveđe na jugu Srbije, kao jednokratnu socijalnu pomoć. Tako je priznata realnost, jer je u ovom kolektivu stanje vanredno – godinama! U "Termoventu", kako smo saznali, uskoro će biti uveden stečaj. Jedan broj radnika će morati na tržište rada, nekoliko desetina će steći uslove za odlazak u penziju, a za preostale će biti obezbeđen posao u preduzeću. U "Termoventu" proizvodnja je "mirovala" gotovo jednu deceniju. 

Pre nešto više od godinu dana došlo je i do promene svojinskih odnosa, ali to nimalo nije popravilo stanje. Radnici "Termoventa" su krajem prošle godine protestovali mesec dana, a čak nedelju dana su štrajkovali u zgradi SO Medveđa! Pored toga što traže isplatu višegodišnjih zarada – pominje se čak 125 plata − oni od Trgovinskog suda u Beogradu zahtevaju da poništi prodaju njihove kompanije. Poslednjih godina je, inače, u Medveđi nastavljena rasprodaja  fabrike "Termovent" "na parče", koja je krajem 2006. godine dobila novog vlasnika, leskovačkog privrednika Branislava Miljkovića. 

U ovoj fabrici je, kako smo javljali, ponuđena je najpre prodaja 65 mašina, a kasnije i preostali deo fabrike. Ipak, kako se procenjivalo, to ni približno nije dovoljno da se namire sve obaveze, jer je kod Opštinskog suda u Lebanu, koji je nadležan i za Medveđu, podneto gotovo stotinu zahteva za namirenje radničkih plata. Da bi se udovoljilo tužbama, najavljivana je i prodaja hale površine 4.200 kvadratnih metara. Predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković ističe da je stanje u "Termoventu" godinama neodrživo. On dodaje da bi nadležni državni i pravosudni organi morali što pre da razjasne ceo slučaj, jer lokalna samouprava nema tu nikakve nadležnost, sem što podržava svaki opravdani zahtev osiromašenih radnika.

("Pregled")

Pogledajte još