Za socijalu po 20.000 dinara

Posle uvođenja stečaja, koji se najavljuje, očekuje se da jedan broj radnika dođe do posla, a ostali će morati na tržište rada ili u penziju.

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Vlade Srbije odobrilo je po 20.000 dinara za 85 radnika preduzeća “Termovent” iz Medveđe na jugu Srbije, kao jednokratnu socijalnu pomoć. Tako je priznata realnost, jer je u ovom kolektivu stanje vanredno – godinama! U “Termoventu”, kako smo saznali, uskoro će biti uveden stečaj. Jedan broj radnika će morati na tržište rada, nekoliko desetina će steći uslove za odlazak u penziju, a za preostale će biti obezbeđen posao u preduzeću. U “Termoventu” proizvodnja je “mirovala” gotovo jednu deceniju. 

Pre nešto više od godinu dana došlo je i do promene svojinskih odnosa, ali to nimalo nije popravilo stanje. Radnici “Termoventa” su krajem prošle godine protestovali mesec dana, a čak nedelju dana su štrajkovali u zgradi SO Medveđa! Pored toga što traže isplatu višegodišnjih zarada – pominje se čak 125 plata − oni od Trgovinskog suda u Beogradu zahtevaju da poništi prodaju njihove kompanije. Poslednjih godina je, inače, u Medveđi nastavljena rasprodaja  fabrike “Termovent” “na parče”, koja je krajem 2006. godine dobila novog vlasnika, leskovačkog privrednika Branislava Miljkovića. 

U ovoj fabrici je, kako smo javljali, ponuđena je najpre prodaja 65 mašina, a kasnije i preostali deo fabrike. Ipak, kako se procenjivalo, to ni približno nije dovoljno da se namire sve obaveze, jer je kod Opštinskog suda u Lebanu, koji je nadležan i za Medveđu, podneto gotovo stotinu zahteva za namirenje radničkih plata. Da bi se udovoljilo tužbama, najavljivana je i prodaja hale površine 4.200 kvadratnih metara. Predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković ističe da je stanje u “Termoventu” godinama neodrživo. On dodaje da bi nadležni državni i pravosudni organi morali što pre da razjasne ceo slučaj, jer lokalna samouprava nema tu nikakve nadležnost, sem što podržava svaki opravdani zahtev osiromašenih radnika.

(“Pregled”)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.