Finci mogu pušiti na terasama

HELSINKI, 22. januar 2008. (FoNet) - Finski pušači su konačno, posle sve većih restrikcija i smanjivanja prostora na kojima mogu da puše, zabeležili jednu pobedu - Vrhovni sud im je dozvolio pušenje na balkonima svojih stanova.

U ovoj nordijskoj zemlji pušenje na javnim prostorima je zabranjeno u potpunosti još od sredine prošle godine. Potom je na snazi sve dosad bilo tumačenje da pušači ne smeju da puše ni na balkonima, jer dim prodire na susedne balkone i kroz prozore i u stanove i tako zagađuje užu životnu sredinu.

Pušači su osporovali to tumačenje i onda je spor stigao do Vrhovnog suda koji je im je dao za pravo - protumačio da je ta zabrana preterana i da škodljivost duvanskog dima za susede nije, ipak, tolika da opravdava ovu zabranu.

Naravno, Sud nije dao pušačima potpuno slobodne ruke da puše non stop ili prečesto na balkonima (na to je upozoreno u presudi), jer bi u tom slučaju zaista dolazilo da ugrožavanje zdravlja suseda.

Finska je, inače, zemlja sa relativno malo pušača (petina odraslog stanovništva, što je jedan od najnižih udela u Evropi), tako da u toj zemlji nije bilo većih otpora zabranjivanju pušenja na javnnim prostorima.

Pogledajte još