ELIKSIR MLADOSTI: Ružina vodica briše bore i zateže kožu

Duga je tradicija ružine vodice koja se koristi u medicini, uključujući Iran i druge delove Bliskog Istoka, još u 7. veku. Takođe postoje dokazi da su ih severnoamerička indijanska plemena koristila za lečenje bolesti.

Koje su prednosti?

Koža

Koža je najveći organ u telu i deluje kao barijera protiv UV zračenja, hemikalija i drugih fizičkih zagađivača. Antioksidanti u ružinoj vodici štite ćelije u koži od oštećenja.

Otklanja nepravilnosti na koži kao što su miteseri, strije i bore.

Ružina voda takođe ima antiinflamatorna svojstva, što znači da se može staviti na kožu kako bi ublažila iritaciju.

Ružina voda deluje kao inhibitor elastaze i kolagenaze, koje su štetne za kožu. Ovo zauzvrat može pomoći u smirivanju kože i smanjenju crvenila, kao i sredstvo protiv starenja smanjenjem pojave linija i bora.

Grlo

Zbog svog umirujućeg i antiinflamatornog dejstva, ružina voda se može uzimati za lečenje grla. Jedna studija pokazala je da može delovati kao relaksant na mišiće grla.

Oči

U svojoj tečnoj formi ružina voda može se koristiti kao deo kapi za oči i pokazalo se da ima odlične koristi za ljude sa očnim problemima.

Infekcije

Zbog svojih antiseptičkih svojstava i činjenice da ružina voda može da podstakne stvaranje histamina od strane imunološkog sistema, pokazala se korisnom kao pouzdan izvor za sprečavanje i lečenje infekcija.

Mozak

Udisanje pare ružine vode tradicionalno se koristi kao način za poboljšanje raspoloženja osobe. Tečnost se može uzimati i oralno. Istraživanja su pokazala da ružina voda ima antidepresivna i anti-anksiozna svojstva. Veruje se da izaziva san i da ima hipnotički efekat sličan onom kod farmaceutskog leka diazepama. Koristi se za lečenje brojnih stanja mentalnog zdravlja, uključujući: depresiju, tugu, stres, napetost.

Poboljšava varenje

U jelo, najbolje u salatu, stavite ružine latice. Tako ćete efikasno očistiti creva i poboljšati probavu. Isti efekat se dobija i ako pijete čaj od ruže.

Ružina vodica (recept)

Sastojci:
- Latice divlje ruže (4-5 komada cvetova)
- Šerpa sa staklenim poklopcem
- Porcelanska činijica
- Kamena podloga na kojoj će stajati činija
- 5 čaša čiste vode (najbolje izvorske)
- Led

Priprema:
U šerpu sipati vodu, u nju staviti držač za činijicu pa je zagrevati.

Pre nego što provri, u vodu dodati iskidane latice i poklopiti prevrnutim poklopcem.

Para sa esencijama ruže kondenzovaće se na poklopcu i kapati u činijicu.

Da bi se proces ubrzao, na poklopac staviti led.

Destilacija treba da traje dvadesetak minuta. Ovako dobijenu ružinu vodicu sipati u staklenu flašicu i čuvati u frižideru. Ona se može koristiti kao takva, ali od nje se mogu praviti tonici za razne namene.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još