UKUSNA I ZDRAVA: Zašto je lubenice najbolje jesti leti?

Završava se jul, što znači da su police prodavnica i pijace pune svežih lubenica. Uprkos činjenici da su u supermarketima dostupne tokom cele godine, stručnjaci toplo preporučuju da lubenice treba jesti u sezoni.

Prirodni proces zrenja lubenice tokom koga se akumuliraju hranjive materije usko je povezan sa sezonom, temperaturom, vlagom i nivoom svetlosti. Još nije moguće stvoriti uslove u plastenicima koji su "identični prirodnim", što nema najbolji uticaj na vitaminski i mineralni sastav voća. O tome zašto su lubenice zaista toliko korisne, pročitajte u nastavku.

Blagotvorna svojstva

Opšte je mišljenje da pored vode - procenat u lubenici iznosi 92% - ovo voće nema nikakve posebne zdravstvene koristi, ali ovo je ozbiljna zabluda. Bogat vitaminski sastav lubenice, čini je neobično korisnom za mnoge telesne sisteme. Lubenica je bogata kalijumom i magnezijumom, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i posebno mozga. Ovi minerali povećavaju performanse, pamćenje i koncentraciju. Par krišaka lubenice odličan su slatki zalogaj tokom dana.

Antioksidativna vrednost lubenice je takođe visoka: bogata je vitaminima A i C, kao i karotenoidima koji joj daju jarko crvenu boju. Ove supstance štite telo od oštećenja slobodnih radikala, ublažavaju i sprečavaju upale, a takođe usporavaju proces starenja. Redovno konzumiranje lubenice takođe dobro utiče na stanje kože: velika količina vode u kombinaciji sa vitaminima i mineralima vlaži ćelije kože iznutra, sprečava suvoću i stvaranje bora.

Supstance u lubenici blagotvorno deluju na zdravlje srca i mogu sprečiti kardiovaskularne bolesti koje već dugi niz godina zauzimaju prvo mesto na listi uzroka smrti u svetu. Čak i ako ste mladi i zdravi, trebalo bi da unapred razmislite o svom srčanom stanju, ali možete li da zamislite ugodniju prevenciju od posluživanja slatke sočne lubenice?

Likopen može da smanji nivo "lošeg" holesterola, spreči oksidativne reakcije u zidovima krvnih sudova i povećava njihovu snagu. Zbog obilja karotenoida u svom sastavu, lubenica ima pozitivan uticaj na zdravlje očiju. Aktivne supstance sprečavaju degeneraciju vida povezanog sa starenjem, ojačavaju optički nerv i sprečavaju stvaranje katarakte.

Dobra vest za sportiste je ne samo da će lubenica hidrirati organizam posle treninga, već će pomoći i u oporavku mišića. Svetlocrvena pulpa bogata je citrulinom (biljnom aminokiselinom). Citrulin ubrzava procese oporavka u mišićnom tkivu i savršeno ublažava bol nakon aktivne fizičke aktivnosti.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još