VEČNE PRIČE: Samostalni projekat slobodnog dramskog umetnika Luke Piljagića u pozorištu "Teatrijum"

Samostalni projekat slobodnog dramskog umetnika Luke Piljagića.

Slobodni dramski umetnik Luka Piljagić već duži niz godina sprema samostalne projekte - adaptira klasična pozorišna dela za interaktivno izvođenje istih. Sa velikim uspehom igra "David i ja", Petra Kočića, Jesenjina i druge pesnike.

Večne priče po Vilijamu Šekspiru.

Priča o glumcu putniku koji putuje svetom i igra razne delove i razne likove iz mnogih Šekspirovih drama uokvirene između Eshilova Agamemnona u prologu i Čovekove tragedije M. Imre u epilogu.

Zvanična kritika

Vladimir Kolarić (pisac, teoretičar filma i umetnosti)

VEČNE PRIČE (Luka Piljagić, Nova logika, 2016)

BITI ILI NE BITI - Nema zabušavanja kod Luke Piljagića. Svojim prekaljenim telom, u autorskoj predstavi "Večne priče" (Nova logika, 2016), zamišljenoj kao omaž Šekspiru ali i Piljagićevom učešću u KPGT-ovom Šekspir festu pre trideset godina u Subotici, on demonstrira svu konkretnost pozorišta i istorije, surovu konkretnost vlasti i oslobađajuću konkretnost života.

Prizore iz Šekspirovih tragedija i istorijskih drama Piljagić na početku i na kraju predstave uokviruje Eshilom i Imreom Madačem, Eshilom kao stupanjem u istoriju i u pozorište (tragediju!) istovremeno i Madačem kao pričom o istoriji i večnosti, ljudskom rodu kao takvom.

Ima u toj svedenoj i energičnoj predstavi jedne istinitosti koja je u saglasnosti između reči i dela, života i umetnosti, jedne autentične performativnosti koja od ove predstave, bez patetike rečeno, čini istinski pozorišni čin, pozorište kao takvo, ono najprostije i najlepše zbog čega je pozorište uvek postojalo i uvek će postojati. Konkretnost prisustva i prisnost susreta, bez poze i laži, i koje već samim sobom razobličava pozu i laž - to je ono što se u pozorištu uvek pamti, i što je pozorište. A "Večne priče" čuvaju nešto od te vatre.

Utisci pojedinaca iz publike

Rekli su o predstavi:

Strike Lucicki, glumac (Lijež, Belgija)

- Pa hvala ti! Dugo vremena nisam gledao Šekspira kao u tvojoj interpretaciji. Čestitam još jednom!

Mihajlo Kiril Plankoš, reditelj (Subotica, Srbija)

- Luka, bilo je divno! Mnogi glumci mislim da bi mogli da nauče od vas dosta. Sa takvom lakoćom se krećeš po sceni govoreći te velike reči. Bila mi je zaista velika čast gledati vas na sceni! Presekao sam se kada si izašao kroz prozor.

Nikola Radivojević (Beograd, Srbija)

- Luka, osećao sam se privilegovanim da u onakvom ambijentu pratim vašu predstavu u "Novoj Logici" u četvrtak. Bravo!

Stefan i Ivana Prendić, pijanista i vokalna solistkinja (Beograd, Srbija)

- Osetili smo tvoj lični doživljaj bezvremenog Šekspira, shvatili divnu poruku i otišli kući bogatiji za spoznaju velike životne mudrosti. Volimo te Luka i hvala!

Nedelja, 1.8.2021. u 21h. Cena ulaznice 700 din.

Ulaznice za ovu predstavu možete kupiti na sajtu tickets.rs.

Izvor: Pozorište "Teatrijum"
Foto: Promo

Pogledajte još