POSLE 60 GODINA: Dve trećine Rusa želi da se Volgogradu vrati ime Staljingrad

Većina ispitanika podržava ideju da dvanaesti grad po veličini u Rusiji ponovo ponese ime Staljingrad, 60 godina pošto je u sovjetskom programu destaljinizacije preimenovan u Volgograd, pokazalo je kontroverzno istraživanje javnog mnjenja.

Istraživanje, koje je naručila politička partija levog centra Pravedna Rusija, čiji su rezultati objavljeni prošle nedelje, pokazalo je da se 68 odsto Rusa zalaže za povratak imena koji je ovaj grad nosio od 1925. do 1961. godine, a samo 28 odsto želi da ostane trenutni naziv Volgograd.

Zanimljivo je da je u samom Volgogradu anketa otkrila da lokalno stanovništvo u nešto manjem procentu podržava promenu imena u Staljingrad (48%).

Više od 300 godina, do 1925. godine, grad sada poznat kao Volgograd zvao se Caricin, nazvan po reci Carica. Posle revolucionarnih promena u Rusiji, u čast sovjetskog lidera Josifa Staljina, preimenovan je u Staljingrad.

Inače ovaj grad je ostao u kolektivnom pamćenju sveta pre svega po događajima iz Drugog svetskog rata i krvave bitke za Staljingrad, u kojoj je poginulo približno dva miliona ljudi. Osam godina posle Staljinove smrti, 1961. godine, Nikita Hruščov donosi odluku da se grad preimenuje u Volgograd, po reci Volgi na kojoj leži.

Rezultati ovog istraživanja su izazvali burnu političku raspravu u Rusiji, a Pravedna Rusija je optužena da koristi anketu kako bi povećala popularnost svoje stranke uoči jesenjih parlamentarnih izbora. Kritike stižu sa svih strana političkog spektra, a sociolog Denis Volkov rezultate ankete naziva najobičnijim propagandnim trikom.

Generalni direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja WCIOM, Valeri Fedorov, tvrdi da je ovo istraživanje najobičnija populistička manipulacija za povećanje rejtinga stranke uoči izbora. Poslednji put kada je njegova agencija radila istraživanje na ovu temu 2005. godine, samo 23,4 odsto ispitanih je izjavilo da podržava vraćanje starog imena.

Što je još zanimljivije, stranka se našla i na udaru Komunističke partije Ruske Federacije, koja je optužila Pravednu Rusiju za krađu jednog od njenih glavnih predloga.

U intervjuu za moskovski dnevnik "Komersant", sekretar Komunističke partije Sergej Obuhov optužio je desničarske snage da koriste ideje njegove partije kako bi odvukle birače. Na 70. godišnjicu bitke za Staljingrad, 2013. godine Komunistička partija je prikupila više od 100.000 potpisa u korist preimenovanja.

Istini za volju, povratak na Staljingrad prva je pokrenula krajnje desničarska grupa koju je predvodio Vladimir Žirinovski koji je lično podržao tu ideju.

Potpredsednik stranke Pravedna Rusija Zahar Prilepin otkrio je da stranka planira da zvanično predloži preimenovanje Volgograda u nacionalnom parlamentu odmah po okončanju izbora. Prema Prilepinu, Rusiji je potreban simbolični povratak nekih najvažnijih ikoničkih koncepata iz sovjetske ere.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.