IMUNIZACIJA SE NASTAVLJA: Jedna beogradska opština premašila 80 odsto vakcinisanih, pojedini gradovi ispod 30 procenata

Direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je da je u Srbiji protiv koronavirusa vakcinisano 50,2 odsto punoletnih građana.

Jovanović je za RTS rekao da je ukupno dato 5.595.000 vakcina protiv koronavirusa - 2.865.000 prvih doza i oko 2.730.000 drugih doza vakcina.

Naveo je da je u pojedinim beogradskim opštinama vakcinisano više od 75 odsto stanovnika, ali da još ima lokalnih samouprava u kojima je vakcinu primilo manje od 30 odsto građana.

Jovanović je dodao da podaci pokazuju da je poslednjih nedelja trend da svaki dan ima između pet i deset hiljada datih vakcina u Srbiji, što prvih, što drugih doza.

Naveo je da je opština Stari grad u Beogradu jutros prešla 80 odsto vakcinisanih punoletnih građana, a da još tri beogradske opštine - Savski venac, Vračar i Novi Beograd, imaju više od 75 odsto vakcinisanih.

- Kada posmatramo Srbiju, najbolji je Priboj, a slede Niš, Bosilegrad, Užice i Mali Zvornik, svi sa više od 60 odsto vakcinisanih stanovnika - naglasio je Jovanović, javlja Tanjug.

Ukazao je da nekoliko lokalnih samouprava i dalje ima manje od 30 odsto vakcinisanih i naveo da su to Ljig, Ub, Mionica, Lajkovac, Novi Pazar i Tutin.

- Dosta zavisi od lokalne samouprave, od toga kako su organizovani punktovi i koliko ih ima, da li se odlazi u sela i koliko se priča sa građanima. I manje lokalne samouprave, kao što je Priboj, su pokazale da mogu da budu lideri u vakcinaciji - naglasio je Jovanović.

Precizirao je da je 60 lokalnih samouprava prešlo 50 odsto vakcinisanih, a među njima su i Kladovo, Kikinda, Novi Sad, Crna Trava, Pirot, Požarevac...

Jovanović je naveo da se povećao i procenat mladih koji su primili vakcinu, pa ih sada u starosnoj grupi od 18 do 30 godina ima skoro 20 odsto.

- Najrevnosnija je grupa od 65 do 74 godine. Tu imamo čak 78 odsto vakcinisanih građana - naglasio je Jovanović.

Dodao je da broj punktova za vakcinaciju nije smanjen i da ih ima blizu 200 širom Srbije. Svi koji se nisu vakcinisali mogu da odu do najbližeg doma zdravlja, gde su na raspolaganju vakcine četiri različita proizvođača. Termin se može zakazati preko portala eUprava.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još