Blic: Koštunica će podržati Tadića

BEOGRAD, 23. januar 2008. (FoNet) - Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije dogovorile su se o podršci Borisu Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora, piše danas "Blic", pozivajući se na izvore iz vrha vladajuće koalicije.

Prvi pokazatelj te podrške je dogovor da premijer Vojislav Koštunica i predsednik Boris Tadić u petak zajedno otputuju u Moskvu, gde bi ministar Velimir Ilić trebalo da potpiše sporazum o energetskoj saradnji sa Rusijom.

Margine tog sastanka mogle bi da budu iskorišćene i za razgovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, čiji bi rezultat bio podšrka Tadiću uoči drugog kruga predsedničkih izbora, piše list.

"Odmah nakon toga očekuje se nastavak pregovora sa EU oko sporazuma o pridruživanju i ozbiljno se radi na tome da se već 28. potpiše taj sporazum. Drugi mogući datum kada bi odluka o sporazumu mogla da bude doneta jeste 14. ili 15. februar kada je i sledeća sednica Saveta ministara EU", rekao je sagovornik Blica.

Prema istom izvoru, tek nakon potpisivanja gasnog sporazuma sa Rusijom i ishoda ministarskog saveta EU, a uoči drugog kruga, Koštunica će javno saopštiti da podržava Tadića kao predsedničkog kandidata.

"DSS je tražio da se Tadić obaveže da neće podržati dolazak misije EU bez prethodne nove Rezolucije SB UN, a Tadić je zauzvrat tražio jasan stav o potrebi da se potpiše sporazum sa EU. Načelno, dogovor je postignut, ali će se o tome još razgovarati narednih dana", saznaje "Blic".

Na jučerašnjoj Vladinoj konferenciji za novinare povodom usvajanja gasnog sporazuma sa Rusijom, Koštunica nije želeo da odgovara na pitanja u vezi s podrškom Tadiću i novinare uputio na drugu adresu.

Portparol DSS Andreja Mladenović potvrdio je da su lideri DSS i NS, Vojislav Koštunica i Velimir Ilić, u utorak razgovarali o drugom krugu izbora za predsednika Srbije.

"Moramo da vidimo gde je pitanje Kosova u drugom krugu izbora, jer su to izbori za predsednika Srbije čija je prva ustavna dužnost da brani suverenitet i teritorijalni integritet zemlje", rekao je Mladenović.

Pogledajte još