ZLATO ZA SRBIJU: Vaterpolisti savladali Grčku i postali olimpijski šampioni u Tokiju

Vaterpolo selekcija Srbije pobedila je izabrani tim Grčke rezultatom 13:10 i uspela je da devetu, poslednju medalju naše zemlje na ovim Olimpijskim igrama, učini zlatnom. Ovo je ujedno i poslednja, 339. medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Grčka je povela, ali su sa dva pogotka Duška Pijetlovića i Filipa Filipovića srpski vaterpolisti stigli do prednosti.

Potom je viđena situacija koja je specifična za ove Olimpijske igre, shodno tome da video-tehnologija nije korišćena u vaterpolu na ovaj način.

Nakon jednog napada Grka, srpski golman je odbranio udarac, lopta je potom krenula ka njegovom golu, ali je on brzo reagovao i uspeo je da je zaustavi još jednom. U narednom napadu Strahinja Rašović je postigao gol za 3:1. Ili ipak ne...

Sudije su pregledale snimak, ustanovile da je lopta ipak završila u golu pre nego što je golman Srbije uspeo da je uhvati, te je Grcima priznat pogodak, a Srbiji je pogodak oduzet. Rezultat je bio 2:2.

Srbija je potom odgovorila sa serijom od tri gola, da bi četvrtinu okončala prednošću od 6:3.

U drugoj deonici ekipa Dejana Savića nije stizala do pogodaka sa podjednakom lakoćom, što se odnosi i na one napade u kojima Srbija imala igrača više.

Na drugoj strani, Grčka je svoje prilike realizovala, a njeni igrači su uspevali da pogode i neke podosta teške udarce. U finišu druge četvrtine, kao posledica ovoga, rezultat je bio 7:7.

Međutim, Srbija je na poluvreme ipak otišla sa prednošću, jer je Prlainovićev lep pogodak bilo poslednje što je viđeno u prvih 16 minuta.

Velika borba viđena je u trećoj četvrtini takođe, Grčka je ponovo stigla do izjednačenja, kao i nekoliko prilika da povede, ali je Branislav Mitrović bio izvrstan na golu Srbije, a gol Andrije Prlainovića iznova je vratio prednost Srbiji. Rezultat u trećoj četvrtini je bio 2:2, ali je ukupna prednost Srbije iznosila 10:9.

Poslednja deonica je imala sličnu dinamiku, ali sa jednom razlikom - Grčka je izjednačila, ali je Srbija napravila seriju od tri gola bez odgovora suparnika.

Do kraja nije bilo golova i Srbija je stigla do drugog uzastopnog olimpijskog zlata.

Po tri gola postigli su Dušan Mandić, Nikola Jakšić i Prlainović, dok su najefikasniji u Grčkoj bili Vlahopulos, Funtulis i Skumpakis, svi sa po dva pogotka.

Izvor: RTS
Foto: andrijaprlainovic/Instagram

Pogledajte još