KOVID RAZVODI: Nova epidemija vlada Italijom - masovno razilaženje supružnika

U odnosu na 2019. ove godine je zabeleženo povećanje razvoda za čak 60 odsto (i to dvaput više na severu nego na jugu) ! Pre korone je Italija, u kojoj pretežno žive katolici, imala jednu od najnižih stopa razvoda. Očigledno je razlog "lokdaun", pa s pravom kovid razvode zovu novom epidemijom!

Promenama u zakonu, uvedenim 2015. godine, procedura raskida neuspelih brakova je olakšana i ubzana.

- Za Italijane je ovo sigurno bilo veoma traumatično iskustvo. Mi smo se već suočili sa katastrofama tokom ratova, ali oni od Drugog svetskog rata nisu osetili značajnije krize. To je zemlja sa relativno dobrim standardom, gde se zaista neguje hedonizam. Sada, zbog situacije izazvane kovidom-19, sve to im je uskraćeno –-kaže Mirjana Milojević, psihoterapeut.

Poremećen je dnevni ritam

Dan im je počinjao u baru, uz kolacione (slatki doručak) i espreso, i nastavljao se lagano. Protekle godine toga nije bilo, što je za Italijane ravno katastrofi. Osim toga, partneri su bili "osuđeni" ili upućeni isključivo jedni na druge, nije bilo načina da kao ranije pola dana provedu na poslu, pola sa prijateljima, pa da se tek uveče sretnu kod kuće.

Tu je i podatak da su u 40 odsto slučajeva razvodi u Italiji inicirani zbog činjenice da je "lokdaun" otežao skrivanje neverstva i "dvostrukog života", u 30 procenata zbog porodičnog nasilja, dok u preostalih 30 odsto spadaju svi drugi uzroci.

- Kod Italijana, budući da je reč o katoličkoj zemlji, razvodi su ređa pojava, ali zato neverstva očigledno nisu. Sada, kada ljudi koji rade od kuće, nemaju mogućnosti da vode dvostruki život - konstatuje Mirjana Milojević.

- Kada je reč o nasilju, ono svakako jeste razlog da se dve osobe raziđu, ali pitanje je koliko je sama situacija sa koronom proizvela nasilje. Verovatno je bilo osoba koje nikada nisu bile agresivne, ali su im u krizi popustile odbrane jer nisu znali kako da odgovore na svoj, kao i na strah druge osobe, pa je dolazilo do porodičnog nasilja. Zatim, imate i pasivnu agresiju kao element nasilja kojoj se ne pridaje dovoljan značaj.

I Mateo Santini, advokat specijalizovan za porodično pravo, protumačio je podatke italijanskog Nacionalnog udruženja za razvode:

- Preplavio nas je broj zahteva za razdvajanje, uglavnom zbog prinudnog suživota. Jedno je deliti s nekim vikende i večeri, a drugo je provoditi sa njim ceo dan, uz sve probleme povezane sa pandemijom, kao što su: stres zbog bolesti, gubitak posla, teško snalaženje dece sa onlajn nastavom - kaže Santini.

Činjenica je da se tokom poslednjih godina sve više Evropljana razvodi, ali suočavanje sa korona virusom je samo naglasilo ovaj trend. Iako je Eurostat, kancelarija EU zadužena za statistiku, istakla da Irska beleži najniže stope razvoda u poslednjih nekoliko godina, očigledno je da situacija nije ista u svim državama članicama EU i da se već može govoriti o "pandemijskim razvodima" koji prave dar-mar među ustaljenim brojkama.

Kinezi doskočili razvodima

Od 1. januara, kada je u Kini uveden obavezan period "hlađenja" za supružnike koji žele da se rastanu, broj razvoda u ovoj zemlji pao je za čak 72 odsto! Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, tokom prva tri meseca ove godine registrovano je 296.000 razvoda, u poređenju sa 1,06 miliona u poslednja tri meseca 2020.

Zašto?

Parovi koji podnose zahtev moraju da sačekaju 30 dana nakon toga, a za to vreme bilo koja strana može da ga povuče. Zatim se ponovo prijavljuju ako i dalje žele da se razvedu. I ponovo da čekaju... Najmanje šest meseci, a u složenijim slučajevima i do godinu-dve. I dok kineski zvaničnici tvrde da tako žele da spreče "impulsivne" razvode, zakon se našao na udaru kritike jer ugrožava lične slobode i potencijalno zarobljava ljude u nesrećnim ili čak bračnim zajednicama u kojima ima nasilja.

Izvor: Penzija/Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još