DOBRE VESTI: Dugotrajni simptomi kovida-19 retko se javljaju kod dece

Deca koja se razbole od koronavirusa retko imaju dugotrajne simptome, a većina se oporavi za manje od nedelju dana, pokazuju istraživanja.

Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu kažu da, iako mala grupa može da ima produžene simptome bolesti, bili su "uvereni" da je taj broj nizak.

Stručnjak za Kraljevski koledž za pedijatriju i dečje zdravlje rekao je da podaci odražavaju ono što su lekari videli na klinikama.

U poređenju sa odraslima, deca su daleko manje izložena riziku od koronavirusa, piše BBC.

Mnogi zaraženi ne razvijaju simptome, a oni koji se javljaju imaju tendenciju da imaju blagu bolest.

Ova recenzirana studija, objavljena u časopisu "Lancet Child and Adolescent Health", bavila se razumevanjem toga kako je kovid uticao na decu u odnosu na druge respiratorne bolesti. Korišćeni su podaci koje su roditelji ili staratelji dali britanskoj aplikaciji "Zoe Covid Study".

Studija je ispitala 1.734 dece, starosti između pet i 17 godina, za koje je prijavljeno da su razvili simptome i bili pozitivni na kovid-19 u periodu od septembra 2020. do februara 2021. godine.

Istraživači kažu da je veoma teško otkriti koliko je dece zaraženo u tom vremenskom periodu, ali procenjuju da je više od 400.000 dece i mladih bilo pozitivno na testiranju.

Utvrđeno je da je četiri odsto imalo simptome četiri ili više nedelja, a dva odsto imalo je simptome duže od osam nedelja.

Najčešći prijavljeni simptomi bili su glavobolja i umor. Drugi su uključivali bol u grlu i gubitak čula mirisa.

U proseku, starija deca su obično bila bolesna nešto duže od dece u osnovnoj školi, a uzrastu između 12 i 17 godina nedelju dana je trebalo da se oporave, dok je za mlađu decu bolest trajala pet dana. Naučnici se nadaju da će ovi nalazi umiriti porodice.

Tim je takođe pregledao jednak broj dece koja su imala simptome, ali su bili negativni na kovid-19.

Samo nekoliko dece – 15 od 1.734 – imalo je simptome najmanje 28 dana, manje od jednog na 100.

Ema Dankan, profesor kliničke endokrinologije na Kraljevskom koledžu u Londonu, koja je radila na istraživanju, na pitanje da li deca mogu da imaju dugotrajne simptome bolesti nakon kovid-19 odgovorila je "da je moguće, ali da to nije uobičajeno".

- Deca takođe mogu imati produžene simptome drugih bolesti. Moramo da brinemo o svoj deci koja su imala dugotrajne bolesti, bez obzira da li je to bolest kovid-19 ili bilo šta drugo - rekla je Dankan.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još