BLAGOTVORNE ZA ČITAV ORGANIZAM: Zasladite se ukusnim i zdravim smokvama

Bilo da ih jedete sveže ili suve, smokve su jednako lekovite i blagotvorne za naše telo!

Ukoliko želite da odbacite slatkiše, probajte ovih dana da se zasladite sa po jednom smokvom. Upravo avgust je mesec u kojem možete na svakom uglu naći sveže i sočne smokve. Ovo ukusno voće je izuzetno zdravo. Neki bi rekli i jedno od najzdravijih. Samo uzmite u ubzir činjenicu da smokva ne zahteva tretiranje pesticidima.

Veoma se lako i jednostavno gaji, a jedino što joj je potrebno je sunce.

Naučnici tvrde da je čoveku dovoljno da svaki dan, najbolje u jutarnjim satim, pojede po jednu smokvu.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Šta sve leči i prevenira ova voćka?

Prevencija raka:

Naučnici iz Japana su dokazali da ekstrakt smokvi, njihov sastojak benzaldehid doprinosi smanjenju tumora kod ljudi. Uz pomoć smokve moguće je smanjiti rizik od raka prostate. Takođe, veruje se da konzumiranje smokava smanjuje rizik od raka dojke u menopauzi.

Smanjuje holestrol:

Dokazano je povoljno delovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Pomoć u lečenju dijebetesa:

Smokve su izuzetno slatko voće, pa se dijabetičarima preporučuje oprez. Umereno korišćenje može biti lekovito i za ljude koji se bore sa šećernom bolešću. Ipak, jedna smokva dnevno može smanjiti količinu insulina kod dijabetečara.

Poboljšavaju pamćenje:

Redovno uzimanje smokvi sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa koja je potrebna našem organizmu.

Laksativno dejstvo i lek za stomačne tegobe:

Kompot od smokve deluje kao laksativ. U narodu su smokve poznate kao lek za čir i gastritis. Smanjuju nadutost stomaka, pospešuju rad creva i uklanjaju grčeve u stomaku. Uništavaju gliste i druge crevne parazite. Poboljšavaju crevno pražnjenje, smanjuje potrebu za laksativima, a da pri tome ne izazivaju zavisnost, crevne grčeve i proliv.

Pomoć kod hemoroida:

Dnevna konzumacija smokvi je kod lečenja hemoroida efikasna koliko i sami lekovi.

Zdravlje kože:

Pečena smokva može da izleči upalu poput apscesa i čireva. Jednostavno je namažite na kožu direktno.

Menjaju mlečne proizvode:

Ukoliko ste netoleratntni na mlečne proizvode, smokve mogu da vam pomognu. Pune su kalcijuma i zato su odlična alternative onima koji ne mogu da piju mleko ili jogurt.

Ubijaju viruse:

Sveža smokva smirujuće deluje kod upale bronhijalnih puteva. Sadrži puno vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije. Takođe, od grubo samlevenih smokava se priprema kafa, koja se preporučuje plućnim bolesnicima. Smokve i njihov mlečni sok imaju jako antiseptičko i dezinfekciono dejstvo.

Pomožu mršavljenju:

Bogate dijetalnim vlaknima, koriste se u dijetama i kod ljudi koji pate od gojaznosti. Imaju nizak sadržaj masnoća i obezbeđuju više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća.

Čuvaju kosti:

Bogate su kalcijumom, mineralom koji ima mnoge funkcije uključujući i gustinu kostiju. Posebno su dobre za decu u razvoju, trudnice i žene u postmenopauzi sklone osteoporozi. Možete da ih jedete sveže, ali i sušene koje sadrže pet puta više kalcijuma.

Otklanjaju nesanicu:

Sadržaj tritofana u smokvama pomaže u lečenju nesanice i poremećaja sna. Minerološki sastav pozitivno deluje na nervni sistem, pa pomaže i kod depresije.

Pojačavaju seksulanu želju:

Kako su odličan saveznik u borbi protiv stresa, koji je jedan od glavnih krivaca za gubitak seksualne želje, smokve mogu da spasu vaš seksualni život i uživanje, naravno uz redovno korišćenje.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još