JAVLJAĆE SE SEZONSKI I OSTAVLJATI BLAŽE POSLEDICE: Koronavirus od sledeće godine kao grip

- Očekujem da se virus korona već od sledeće godine ponaša kao grip, da se javlja sezonski i ostavlja znatno blaže posledice - poručio je član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon, a prenose mediji.

Kon kaže i da lambda soja nema ni na vidiku i da postoje samo pojedinačni slučajevi koji ulaze u Evropu, koji se verovatno neće dalje ni širiti.

Kako je rekao, pitanje je i da li će soj koji je registrovan još u decembru 2020. godine u Južnoj Americi, biti zarazniji, jer to zavisi i od države do države.

- Lambda bi mogao možda i da se naglo pojavi i bude donekle otporan na vakcine, ali ne skroz, jer neka efikasnost vakcine mora da postoji. Čak i 30 odsto zaštite je neka zaštita i velika je korist - rekao je Kon i dodao da je čuo da japanska istraživanja pokazuju da lambda ima tri mutacije na spajk protein i da je zaraznija i otpornija na antitela, ali da će vreme pokazati da li je zaista tako.

- Čekam da SAD urade istraživanja i objave o tome. Svaka nova značajna varijanta je predmet istraživanja, a druga je priča da li vakcinu treba modifikovati. Za sada je dominantan delta soj koji je daleko zaraznija varijanta jer se od jednog obolelog zarazi njih sedam - dodao je član Kriznog štaba.

Na pitanje da li će koronavirus postati nešto kao grip što ćemo moći sezonski da lečimo i neće ostavljati teže posledice, Kon kaže:

- Do toga će svakako doći. Može da se očekuje realtivno skoro, već u toku sledeće godine. Virus će imati priliku da se održava, zbog onih koji se ne vakcinišu, ali će postati nešto drugo. Evo sad smo propustili priliku da se većom vakcinacijom spremimo za jesen, jer je potrebno imati veći kolektivni imunitet u jednom preseku. Ovako se stvara prirodni imunitet - zaključio je.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još