TRADICIJA DOBRA ZA MENTALNO ZDRAVLJE: Španci prijavili večernje letnje ćaskanje za Uneskovu listu kulturne baštine

Špansko selo traži od Uneska status nematerijalnog kulturnog nasleđa za razgovore na otvorenom koji su karakteristični za ovo mesto.

Prvi čovek Algara, sela sa 1.400 stanovnika, kaže da je tradicija "u suprotnosti sa društvenim medijima" i dobra za mentalno zdravlje.

Reč je o letnjem večernjem ritualu u većem delu Španije, a podrazumeva iznošenje stolice pred kuću kada vrućina počne da popušta radi razgovora na otvorenom.

Ovo preduzimljivo selo na jugu Španije traži da Ujedinjene nacije priznaju opisanu tradiciju kao kulturno blago.

Cilj je zaštititi viševekovni običaj od društvenih mreža i televizije, rekao je Hoze Karlos Sančez, predsednik opštine Algar, ističući da je u pitanju razgovor "licem u lice".

Sančez je nedavno poslao prijavu da se pomenuti običaj doda na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, nadajući se da će uspeti da zauzme mesto u katalogu koji obuhvata razne aktivnosti, od napuljske pripreme pice, preko korišćenja saune u Finskoj, pa sve do takmičenja u košenju trave u Bosni i Hercegovini.

To je nov način posmatranja improvizovanog okupljanja koje pruža osećaj predaha od vrućine.

- Želimo da se vratimo na to da svi budu ispred svojih vrata umesto da su na Fejsbuku ili da gledaju televiziju u svojim domovima - objasnio je Sančez koji i sam redovno provodi letnje večeri na pragu kuće 82-godišnje majke.

Na ovaj način štedi se i energija jer se isključuju klima uređaji na nekoliko sati, a neguje se i osećaj zajedništva jer komšije malo i tračare, a najviše komentarišu najnovije vesti.

- Ovi prijatni noćni razgovori nude i neku vrstu psihološkog oslobađanja i sprečavaju usamljenost u vreme kada se zabrinutost za mentalno zdravlje pojačava - tvrdi Sančez.

- Stanovnici izlaze na ulicu i umesto osećaja samoće, dobijaju neku vrstu terapije. Ljudi dele svoje priče ili probleme kroz koje prolaze, a komšije pokušavaju da pomognu - poručio je 38-godišnji predsednik opštine.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još