NOVE RESTRIKCIJE: Šta nas čeka sa više od 1.000 zaraženih dnevno?

Broj zaraženih koronom skače iz dana u dan – i dalje sve izgleda regularno, idemo u kafiće i restorane, odlazimo na proslave, koncerte i festivale. Ipak, sve to bi moglo da se promeni ako broj zaraženih premaši 1.000 - tako barem najavljuju pojedini članovi Kriznog štaba.

- Ako nastavimo ovako, bez obzira na to što je nepopularno, bez obzira na to što će ljude pogoditi i socijalno i psihološki, moraćemo da razmišljamo o tome da ograničimo radno vreme kafića i restorana do 22h ili do 24h. Noćni klubovi će u tom slučaju morati da stanu - rekao je za Novu član Kriznog štaba, epidemiolog Branisalv Tiodorović.

Na naše pitanje koja je to granica kada mere treba pooštravati, Tiodorović odgovara: Rekli smo i ja i Kon da je to 1.000. To je pretpostavka.

Dakle, ukoliko budemo prešli tu "magičnu" cifru 1.000 sleduju nam ograničenja – niko ne pomišlja na ponovno uvođenje policijskog časa, ali, po svemu sudeći sleduje nam lraće sedenje u lokalima i ponovno gašenje noćnog života.

- Mi sada imamo talas onih koji dolaze sa mora iz Grčke, Crne Gore, Hrvatske. To su žarišta i u svim tim zemlja su već pooštrili mere, bez obzira na to što je njima turizam najvažnija grana ekonomije, svi su oni već skratili radno vreme noćnih klubova, zabranili žurke. Ukoliko ovo nastavi da raste, moraćemo da razmišljamo šta ćemo - kaže Tiodorović.

On podseća i da je održavanje svih festivala i većih dešavanja bilo dozvoljeno u trenutku kada su stvari "bile pod kontrolom".

- Ako bismo prešli 1.000, takođe i dozvoljen broj okupljenih na javnom mestu bi se korigovao - napomenuo je Tiodorović.

Septembar je i sezona svadbi, pa bi trebalo znati i čemu mladenci da se nadaju.

- Bićemo u problemu ako se broj obolelih poveća. Video sam objekte koji su odlično urađeni, obezbedili su fizičku distancu, imaju i platoe na kojima su muzičari potpuno odvojeni od gostiju, čak je ponegde to izolovano i pleksiglasom. Sve je idealno urađeno, a onda ja pitam gazdu – kako ćeš da sprečiš da se svi zalete prema mladoj i maldoženji da im čestitaju? Rizik je veliki i biće povećan. Zato je važno da se sada iskoristi ovaj period tokom avgusta za vakcinaciju, to bi omogućilo veću sigurnost u septembru i jesenjem periodu - kaže Tiodorović.

I njegov kolega iz Kriznog štaba Predrag Kon nedavno je, gostujući na RTS-u govorio o tome šta nas čeka ako broj zaraženih pređe 1.000 dnevno.

- O novim merama i zabranama u smislu zatvaranja kao što je bilo teško da će biti govora. Biće sigurno kada dođu četvorocifreni brojevi da ne mogu javna okupljanja da budu kao sada, sada je do 500 ljudi. Sve što je više od 500 traži odobrenje od Kriznog štaba - rekao je Kon.

Više od 1.000 zaraženih, znači i veću popunjenost bolničkih kapaciteta. Kovid bolnica Bolnica u Batajnici je svakoga dana sve punija. Hiljadu zaraženih dnevno mogla bi da bude ta crvena linija koja ponovo otvara crvene zone i bolničke kapacitete koji su sada namenjeni svim pacijentima ponovo vraća u kovid sistem. Sve smo bliži tome, ali se nadamo da do toga neće doći.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još