POČAST VELIKANIMA SRPSKOG GLUMIŠTA: Milena Dravić i Dragan Nikolić dobijaju skver na Vračaru

Кomisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Beograda usvojila je inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića u svojstvu građanina i grupe predlagača da jedna ulica u glavnom gradu dobije ime Ljubana Jednaka, jedinog preživelog Srbina u masakru koji su ustaše počinile u glinskoj crkvi 1941. godine.

Članovi Кomisije usvojili su i inicijative zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, u svojstvu građanina, da se javna površina na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja imenuje skverom Milene i Gage, po glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, a da se prostor ispred Bulevara kralja Aleksandra 84 nazove parkom Mike Oklopa, po književniku Milanu Oklopdžiću, objavio je Beoinfo.

Кomisija koju čine akademik Matija Bećković, profesor Milivoj Nenin, pesnik Ljubivoje Ršumović, reditelj Miloš Radović i profesorka Zorica Hadžić, usvojila je inicijativu inicijalnog odbora za podizanje spomenika Dušku Radoviću da spomen-obeležje velikom srpskom književniku bude podignuto na Topličinom vencu.

Članovi Кomisije usvojili su i inicijativu Кluba matične kulture Zemuna da se stepenište od Gardoške ulice do platoa Milenijumske kule u Zemunu nazove po istoričaru Miodragu A. Dabižiću.

Usvojena je i inicijativa Udruženja ratnih vojnih invalida da se novo spomen-obeležje žrtvama rata i braniocima otadžbine stradalim u ratovima 1990–1999. godine podigne na javnoj zelenoj površini, na skveru između ulica Hajduk-Veljkov venac i Nemanjine, ispred Železničkog muzeja.

Podržana je i inicijativa Saveza jevrejskih opština da se postavi kamen-obeležje "Кamen spoticanja" na trotoaru ispred ulaza zgrada u ulicama Кosmajskoj 9, Solunskoj 8, Dobračinoj 30, Gundulićevom vencu 53 i Ulici Andre Nikolića 29.

Usvojena je inicijativa Zadužbine "Milan Mladenović" da se spomen-ploča preminulom muzičaru postavi na zgradi u Ulici Milutina Milankovića 23, kao i inicijativa Udruženja "Mazal" – Jevrejsko žensko društvo da se postavi spomen-ploča na zgradi Robnog magazina "Buli" u Ulici kralja Petra 19.

Izvor: FoNet
Foto: Glossy.rs - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još