NADEŽDA PETROVIĆ: Monodrama u režiji Božidara Đurovića u pozorištu "Teatrijum"

O predstavi

Monodrama "Nadežda Petrović"

Produkcija: Festival monodrame i pantomime Zemun

Adaptacija teksta: Biljana Đurović

Uloga Nadežde Petrović: Biljana Đurović

Režija: Božidar Đurović

Kostim i scenografija: Marina Vukasović Medenica

Muzika: Svetislav Božić

Dizajn tona: Zoran Jerković

Grafički dizajn: Zoran Blažina

Muški glas: Miloš Đorđević

Reč o predstavi

Prošao je jedan vek od smrti velike srpske slikarke i dobrovoljne bolničarke Nadežde Petrović, koja je svoj život položila na braniku otadžbine, tokom Velikog rata, u jeku epidemije pegavog tifusa. Inspirisana slojevitom ličnošću i nesagledivim delima ove znamenite Srpkinje, glumica Biljana Đurović je na trenutak oživela lik Nadežde Petrović u istoimenoj monodrami, a u produkciji Festivala monodrame i pantomime u Zemunu. Radnja predstave smeštena je poslednjeg dana slikarkinog života u sobi Valjevske bolnice, 3.aprila 1915. Uprkos potpunoj iznemoglosti od epidemije, ova znamenita žena preispituje (ne)moć umetnosti u ratu, razmišljajući "o čudu života i smrti" bezuspešno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima. U svojim sećanjima ona oživljava slike Stare Srbije i Makedonije iz 1903, slike borbe protiv aneksije Bosne i Hercegovine 1908, slike valjevske Srbije 1915. obolele od pegavog tifusa... i to je njen lament nad svim srpskim sinovima koji su svoje živote položili na braniku otadžbine. Podnaslov ove monodrame mogao bi da nosi naziv po jednom stihu Miloša Crnjanskog, koji je ujedno i naslov kompozicije uvaženog akademika Svetislava Božića "Kroz san moj tavni i bezbroj suza naših", kompozicije koja zajedno sa Nadeždom lamentira nad Srbijom tog 3. aprila 1915. godine. Adaptaciju teksta, iz Nadeždinih pisama i odlomaka iz romana "Boje i barut" Olgice Cice, kao i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića, sačinila je Biljana Đurović.

Nagrade:

Na pozorišnom festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi, održanom decembra 2014. godine predstava "Nadežda Petrović" osvojila je priznanje Zlatna diploma - Zlatni vitez.

Na Petom festivalu kratkih pozorišnih formi Nove evropske teatarske akcije - NETA, održanom u Vraci, u Bugarskoj, maja 2015. Biljana Đurović osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu.

Na 12. Međunarodnom festivalu monodrame "ALBAMONO 2015" u Korči, u Albaniji, održanom u maju 2015.godine, Biljana Đurović je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu.

Na 23. Međunarodnom festivalu kamernog teatra "Risto Šiškov" u Strumici u Makedoniji – nagrada za najbolju žensku ulogu.

Na 20. Međunarodnom festivalu malih formi i monodrame u Istočnom Sarajevu - nagrada za najbolju monodramu.

Na 14. Međunarodnom festivalu "Glumac Evrope" u Prespi u Makedoniji glavna nagrada festivala - "Glumac Evrope 2016."

Subota, 14. avgust 2021. u 21.00h. Cena ulaznice 900 RSD.

Ulaznice za ovu predstavu možete kupiti na sajtu tickets.rs.

Izvor: Pozorište "Teatrijum"
Foto: Promo

Pogledajte još