UBRZANA GASIFIKACIJA SRBIJE: Do kraja 2022. godine Beograd, a ostatak države za sedam godina

Generalni direktor JP "Srbijagas" Dušan Bajatović izjavio je juče da će do kraja 2022. godine Beograd u potpunosti biti gasifikovan, dok će za gasifikaciju cele Srbije biti potrebno pet do sedam godina.

- Nešto možda nećemo raditi klasičnom gasifikacijom, možda je lakše trejlerima, to su kamioni što voze gas pa tamo puniti boce, da ne idemo baš skroz u ruralna područja jer je to veoma skupo i slabo isplativo - rekao je Bajatović gostujući na televiziji Tanjug.

Bajatović ističe da će u narednih godinu dana, zahvaljujući ubrzanom procesu gasifikacije koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sve toplane u Srbiji moći da pređu na gas.

- To nije mala stvar - istakao je Bajatović i dodao da su u Beogradu sve toplane, osim jedne, priključene na gas.

Naveo je da će zakonom biti omogućeno da oni koji imaju nelegalne objekte, a prijavili su se za legalizaciju, uz pisane dokaze da nisu na velikim infrastrukturnim objektima moći da zahtevaju priključke za gas.

Istakao je da će gasni priključak koštati 780 evra sa PDV-om u dinarskoj protivvrednosti na tri godine što je, dodao je, mesečna rata od oko 20 evra.

Bajatović je, između ostalog, rekao da je plan da do kraja godine, ako bude bilo moguće, u Srbiji bude 30,35 hiljada priključenih na gas čime će, dodao je, ukupan broj potrošača biti povećan za oko deset odsto.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još