REČ STRUČNJAKA: Zašto se javlja iznenadni trzaj pre nego što utonemo u san?

Trzaj koji se javlja neposredno pre nego što zaspimo se u stručnoj literaturi naziva hipnotički trzaj, a radi o reakciji tela na ulazak u san. Ono se trzne i razbudi nas pre nego što čvrsto zaspimo.

Hipnotički trzaj je kratak i iznenadni trzaj koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna.

- Tokom uspavljivanja mišići u telu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad, pa pokreće kontrakciju mišića - objasnila je Elen Vermter, medicinska sestra i portparol organizacije "Better Sleep Council".

Ona kaže da to može da bude slučajno i da se događa bez razloga, a ponekad se radi o nekim faktorima koji povećavaju verovatnoću od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vežbi i kod uzimanja određenih lekova.

- Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu da se pogoršaju zbog umora, nedostatka sna ili upotrebe stimulansa poput unosa kofeina i slično - pojasnio je Aleks Dimitri, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.

On je dodao da razloga za brigu nema, ali ako se prečesto ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše da se posavetujete se doktorom.

Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj kod koga dolazi do kratkotrajnog prestanka disanja tokom sna.

- Kada su disajni putevi blokirani i nivo kiseonika u krvi padne, mozak šalje signal upozorenja telu i budi ga trzanjem - kaže Vermter.

Ona napominje da ne postoji način da se trzanje ne događa, ali pomaže redovan odlazak na spavanje u tihom i prijatnom okruženju. Takođe, pomoći će i opuštanje od stresa pre spavanja, kao i izbegavanje hrane i pića koji stimulišu budnost, poput kafe ili čokolade, prenosi "HuffPost".

Postoje i teorije da je hipnotički trzaj ostatak evolucije kada je naše telo moralo da bude sigurno da je u okruženju sve u redu i da nema opasnosti.

- To bi mogao da bude trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovo pre spavanja provere da li je sve sigurno i da bi osigurali stabilan položaj tela pre spavanja, posebno ako su spavali na drvetu - smatra Džejson Elis, profesor sa Northumbria University-a.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još