Veče Lazara Tošića

Gromoglasni, dugotrajni aplauz kojim se završio koncert Lazara Tošića na "Kolarcu", bio je mnogo više od reakcije zadovoljne publike, željne dobre džez muzike. Bio je to iskreni izliv poštovanja prema čoveku koji se već četiri decenije beskompromisno bori za opstanak i dignitet džeza na ovim prostorima. Prepuna sala Kolarčeve zadužbine i gotovo svečarska atmosfera najbolja su potvrda da naša publika ume da prepozna i od zaborava sačuva sopstvene velikane

Karijera legendarnog bubnjara Lazara Tošića je impozantna i inspirativna, kao i njegova ogromna energija kojom i danas pleni. Kao u najboljim danima, Lale je svojim bubnjevima suvereno diktirao stabilan, čvrsti groove, tokom efektnog i zahtevnog koncerta. U prvom delu programa predstavio se sa svojim kvintetom, koji je već dve decenije aktivan na našoj sceni. Za ovu priliku kvintetu se pridružio još jedan legendarni džez muzičar, s kojim je Tošić nekada svirao u "Sekstetu Marković-Gut" – basista Miša Blam. Trenutnu postavu kvinteta, uz Aleksandra Jaćimovića, čine danas dokazani muzičari, kojima je Tošić pružio šansu početkom devedesetih – Fredi Stanisavljević, Marko Đorđević i Vasil Hadžimanov.   

Tošić, odan hard-bapu, na repertoar je stavio poznate numere Horasa Silvera, Arta Blekija, Duška Gojkovića, Kenonbola Ederlija, koje su postale zaštitni znak LTQ proteklih u 20 godina. Publici se predstavila i pevačica Hana Vućićević, koja je karijeru takođe započela s ovim bendom. Poznati pijanista Miša Krstić zadivio je publiku maestralnom šetnjom kroz stilove i istoriju džeza, iskoristivši, na duhovit i prepoznatljiv način, Porterovu kompoziciju "Just One of Those Things", kao intro za Blekijev "Moaning", u kome je u "proširenom" LTQ-u briljirao trubač Vlada Krnetić
 
U drugom delu koncerta neumorni Lale je podsetio publiku na svoj almost big band, koji je vodio devedesetih, u okrilju kultnog beogradskog kluba "Plato". Uz nekolicinu članova originalne postave, u ovaj orkestar su spremno uskočila petorica muzičara Big benda RTS. Dobri aranžmani, birane numere i odlični solisti digli su atmosferu u publici. Kao specijalna gošća nastupila je i pevačica Jelena Revišin, čije je nadahnuto izvođenje poznate balade "I’m Glad There is You" bilo pravi umetnički doživljaj. Ovacije je doživeo i saksofonista Milivoje Marković, kao solista na klarinetu u poznatoj numeri s repertoara Benija Gudmena, "Sing, Sing, Sing".

I publika i muzičari na sceni dugo su aplaudirali Tošiću, koji je ovom prilikom dobio i povelju za doprinos džez muzici od Udruženja džez muzičara Srbije. 

Treba pozdraviti ovakvu pozitivnu inicijativu Muzičke produkcije RTS-a, kojom se iskazuje poštovanje i zahvalnost umetnicima koji su zadužili domaću džez muziku. Čini se da je konačno sazrela svest o neophodnosti negovanja sopstvenih vrednosti, kao i jasnom priznavanju njihovog neospornog kulturnog značaja. Kvalitetna džez muzika u našoj zemlji ima dugu i svetlu tradiciju i nužno je da se prema njoj odnosimo s pijetetom i ponosom. Lazar Tošić, svakako, svojim delom to zaslužuje!

Pogledajte još